Srbija

Petak, 05.02.2010.

16:14

Nova Agencija za regionalni razvoj

Umesto Agencije za mala i srednja preduzeća Srbija je dobila Nacionalnu agenciju za regionalni razvoj, koja bi trebalo da predstavlja podršku MSPP sektoru.

Izvor: B92

Default images

Strateški cilj novootvorene Nacionalne agencije za regionalni razvoj je smanjenje regionalnih razlika i ona će kao pravni naslednik republičke Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, u ovoj godini će nastaviti sa podrškom sektoru MSPP.

Mala i srednja preduzeća, kao i udruženja preduzetnika, u ovoj godini moći će da apliciraju za odobrenje finansijskih sredstava za jačanje konkurentnosti i inovativnosti (predviđen je budžet od 75 miliona dinara). Osim finansijske podrške, preduzetnicima će biti na raspolaganju i nefinansijska podrška u obliku obuka, seminara, konsaltinga i mentoriga.

Direktor Nacionalne agencije Goran Džafrić kaže da je smanjenje regionalnih razlika u stepenu društveno-ekonomskog razvoja i uslova života i podsticanje nedovoljno razvijenih područja ključni razlog za donošenje Zakona o regionalnom razvoju, prema kome je osnovana i počela sa radom Nacionalna agencija za regionalni razvoj.

“Nacionalna Agencija je osnovana sa ciljem da obavlja razvojne, stručne i regulatorne poslove regionalnog razvoja. To podrazumeva realizaciju niza programa i projekata koji će omogućiti podizanje institucionalnih kapaciteta i kreiranje poslovnog ambijenta za investicije i razvoj privrede istovremeno smanjujući razlike u razvijenosti regiona i omogućavajući viši standard građanima na celoj teritoriji Srbije”, objašnjava Džafrić.

Jedan od zadataka Nacionalne agencije biće i da priprema i realizuje projekte od nacionalnog interesa koji se finansiraju iz fondova Evropske unije. Politika regionalnog razvoja, koja je kreirana za smanjenje socijalnih i ekonomskih razlika izmedju drzava clanica, jedna je od vaznijih politika Evropske unije i na nju se trosi trecina ukupnog budzeta Unije.

Prvi korak u radu Nacionalne agencije je ucestvovanje u izradi Nacionalnog plana regionalnog razvoja, koji ce sadržati razvojne prioritete regionalnog razvoja Srbije i način njihovog ostvarivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

15 h

Podeli: