Dulić: Rezultati narednih godina

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da su građevina, urbanizam i životna sredina "bili dugo zanemarivani i prilično zapušteni".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 05.01.2010.

12:52

Default images

"U mnogim oblastima kretali smo od minusa, ali u dva ključna izveštaja, koja za svako ministarstvo moraju da budu osnovni parametar rada - Evropske komisije o progresu u reformama i u procesu pridruživanja EU, i izveštaja velikih investitora u zemlji, naš rad je ocenjen najboljim ocenama", rekao je Dulić.

U nabrajanju urađenog u 2009, ministar je, između ostalog, izdvojio usvajanje 18 važnih zakona u oblasti životne sredine, oko 200 podzakonskih akata, uspostavljanje početnih koraka u funkcionisanju mehanizma koji treba da dovedu do toga da u industrija reciklaže, u narednim godinama, zapošljava desetine hiljada ljudi...

On je podsetio da je kampanja "Očistimo Srbiju" imala velike efekte, a da je mnogo učinjeno i na jačanju komunalne infrastrukture i probližavanju te problematike građanima.

Kada je reč o "drugom delu" ministarstva, u oblasti građevine i urbanizma takođe su doneti ključni zakoni - o planiranju i izgradnji, o državnom premeru i katastru nepokretnosti, pokrenut je postupak legalizacije bespravno izgrađenih objekata, olakšan postupak za izdavanje gradjevinske dozvole i rešen jedan od ključnih problema - pitanje vlasništva nad gradjevinskim zemljištem, rekao je ministar.

Dulić je dodao da rezultat rada vlade u celini i ministarstva ne može da se sagleda u jednoj godini i da je tekuća bila ona u kojoj se pripremala baza, a da će u godinama koje slede, implementacijom usvojenih zakona, podizanjem nivoa svesti građana i definisanjem viših standarda i normi, biti učinjeno sve da oblasti u nadležnosti tog ministarstva budu uređenije, a građani zadovoljniji.

"Pravi efekti svih ovih mera koje sprovodimo videće se 2010, 2011, 2012. godine. Na primer, doneli smo Zakon o socijalnom stanovanju koji nije mogao da bude primenjen u 2009, već će njegova puna implementacija početi u 2010, a prve socijalne stanove očekujemo u naredne tri godine. Rešenje tog problema možemo da očekujemo pred kraj madnata ove vlade", rekao je Dulić.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja smatra da bi bila velika greška odvajati te dve oblasti, jer je "prostorno planiranje strateška, ključna oblast, koja definiše ne samo život, nego i buduće pravce razvoja i štrateški pristup generalnom planiranju, a zaštita životne sredine preduslov održivog razvoja".

Prema njegovim rečima, svako ko se bavio razvojem životne sredine je "večito bio konfrontiran sa onima koji su se bavili urbanizmom i planiranjem, zbog toga što nikako nisu mogli da se pomire, s jedne strane, interesi održivog razvoja i očuvanja prirode, a sa druge neprestani pokušaji da se Srbija infrastrukturno razvija".

"Ovo je dobra stvar i ko god bude u budućnosti nosilac vlada, moja preporuka bi uvek bila da se ovo ministarstvo ostavi ovako kako jeste i kako je koncpirano kada sam ga ja preuzeo", rekao je Dulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: