Srbija

Nedelja, 20.03.2016.

11:17

EBRD: Cena za Telekom i Aerodrom - budite realni

Evropska banka za obnovu i razvoj i dalje je spremna da podrži privatizaciju javnih preduzeća u Srbiji, kaže direktor EBRD u Srbiju Daniel Berg.

Izvor: Beta

EBRD: Cena za Telekom i Aerodrom - budite realni
Foto: Tanjug, arhiva

"Razgovarali smo sa Vladom Srbije o privatizaciji Telekoma i Aerodroma Nikola Tesla. Postoje i druge kompanije koje bi mogle biti privatizovane, ali Vlada treba da bude realna kada je reč o prodajnoj ceni i da takođe ima u vidu i koristi od dugoročnog rasta, koji može da dođe sa boljim upravljanjem tim preduzećima", rekao je Berg za Magazin Biznis.

On je ocenio da je Srbija u poslednjih nekoliko godina stabilizovala svoju ekonomiju i da primena programa sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), podržana strukturnim reformama, daje rezultat.

"Strukturne reforme koje su u toku, koje uključuju i smanjenje finansijskog tereta preduzeća u državnom vlasništvu, doprinose i poboljšanju uslova poslovanja za uspeh privatnog sektora. Nedavno poboljšanje rejtinga na listi o uslovima poslovanja ukazuje na to da se ide u dobrom pravcu. Sve su to pozitivni koraci u pravom smeru", rekao je Berg.

Kako je istakao, Srbija treba da nastavi da racionalizuje potrošnju javnog sektora, smanji visok nivo nenaplativih kredita i nastavi sa reformama koje mogu da podrže rast privatnog sektora.

EBRD je, podsetio je Berg, ukazala da fiskalna konsolidacija u Srbiji, podržana strukturnim merama, daje rezultate, ali da neki rizici u pogledu fiskalne održivosti još postoje.

"Potrebno je dodatno prilagođavanje kako bi se zaustavio rast javnog duga. To će zahtevati dosledne i dugotrajne reforme javnog sektora, uključujući i državnu upravu, uz završetak restrukturisanja i privatizacije preduzeća u državnom vlasništvu koja predstavljaju teret za budžet. EBRD može da pomogne u procesu privatizacije i restrukturisanja", kazao je Berg.

On je rekao da EBRD ima 25 odsto vlasništva u Komercijalnoj banci i da zajedno sa drugim akcionarima radi na unapređenju upravljanja tom bankom i planu privatizacije, planirane za 2017. godinu.

EBRD je, kako je dodao, značajan kreditor Elektroprivrede Srbije i zajedno sa Vladom Srbije i rukovodstvom te kompanije radi na sprovođenju plana njene reorganizacije, a banka je "otvorena da razmotri i mogućnost postprivatizacione modernizacije i investiranja u PKB i slične kompanije sa odgovarajućim strateškim investitorima".

Berg je kazao da rešavanje problema visokog nivoa nenaplativih kredita u Srbiji zahteva uklanjanje regulatornih prepreka i pronalaženje pravih investitora.

"Unapređenje sudske prakse i povećanje efikasnosti sudskih procesa su veoma važni kako bi banke i potencijalni kupci loših kredita znali koje korake mogu da preduzimaju. Takođe, veća regulatorna rezervisanja u bankarskom sektoru mogu da ohrabre banke da očiste svoje bilanse, a važno je i naći investitore koji imaju iskustva u korporativnom restrukturisanju i mogu da oporave kompanije koje trenutno nisu u stanju da otplaćuju kredite. U tome EBRD može dosta da pomogne", rekao je Berg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

22 h

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

5 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: