Prva crnogorska farma magaraca

Crnogorski orniotolog Darko Saveljić osnovao je prvu farmu magaraca u Crnoj Gori, sa namerom da sačuva tu vrstu, ali i da proizvodi traženo magareće mleko.

Region

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2015.

08:44

Default images
Foto: Freeimages.com

Farma u osnivanju nalazi se u selu Martinići kod Danilovgrada, a Saveljić je oglasom tražio da mu se jave vlasnici magaraca koji te životnje još drže više kao poludivlje, radi njihovog otkupa.

Procenjuje se da u Crnoj Gori sada ima svega koja stotina magaraca, iako se ranije, u većem delu zemlje, život nije mogao zamisliti bez tih životinja koje su služile, pre svega, za prevoz drva, ali i poljoprivredne robe na gradske pijace.

Saveljić tvrdi da je vrsta magaraca danas pred izumiranjem. On na svojoj farmi već ima nekoliko magarica koje muze, s obzirom na to da je magareće mleko veoma traženo i skupo, jer ima snažnu terapeutsku funkciju u medicini.

Magareće mleko veoma su cenili stari Grci i Rimljani, a prema predanju, egipatska kraljica Kleopatra kupala se u magarećem mleku, da bi očuvala mladost i lepotu.

U Hrvatskoj već postoji nekoliko farmi magaraca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: