Država daje garancije 70 miliona evra za izgradnju gasovoda Turski tok

Vlada Srbija je usvojila Predlog zakona o davanju državnih grancija za kredit Srbijagasa od 70 miliona evra.

Izvor: B92

Utorak, 16.04.2019.

11:28

Država daje garancije 70 miliona evra za izgradnju gasovoda Turski tok
Foto: Thinkstock

Novac je namenjen za potrebe izgradnje gasovoda od granice s Bugarskom do granice s Mađarskom i drugim susednim zemljama, koji je nastavak Turskog toka.

Kako je obrazloženo, kredit će biti uzet od Sosijete ženeral banke, Komercijalne i Vojvođanske banke i namenjen je ulaganju u kapital firme Južni tok (South Stream) registrovane u Švajcarskoj. Ta firma je u vlasništvu Srbijagasa, koji ima udeo od 49 odsto, i ruskog Gasproma koji je vlasnik 51 odsto kapitala.

Kredit će biti otplaćivan šest godina, sa periodom počeka od dve godine, a otplata je tromesečna sa godišnjom kamatnom stopom od 1,38 do 1,75 odsto.

Navedeno je da će se za sprovođenje tog zakona, koji će biti usvojen po hitnom postupku, obezbeđivati sredstva u republičkom budžetu.

Pripremni radovi na izgradnji deonice gasovoda Turskog tok kroz Srbiju su počeli a očekuje se da će za dve nedelje biti izdate i građevinske dozvole. Tim gasovodom bi se gas dopremao u Srbiju iz Rusije preko Turske i Bugarske, a bio bi dug 403 kilometra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: