Automobili

Četvrtak, 06.01.2022.

09:46

Stiže baterija sa kojom Tesla prelazi 1.200 km u realnim uslovima vožnje

U pitanju je eksperimentalna baterija koja bi mogla da otkloni jednu od najvećih prepreka masovnom korišćenju električnih automobila.

Izvor: B92

Stiže baterija sa kojom Tesla prelazi 1.200 km u realnim uslovima vožnje
Foto: One (Our Next Energy)

Nedovoljna autonomija u vožnji jedan je od najvećih nedostataka aktuelne generacije električnih vozila, pa nije čudo što mnoge kompanije i naučnici rade na unapređenju postojećih baterija i povećanju radijusa kretanja automobila na struju.

Kompanija One (Our Next Energy) sa sedištem u Mičigenu pohvalila se podatkom da prototip njihove Gemini baterije nudi 752 milje (1.210 km) realne autonomije u automobilu Tesla Model S.

Oni su 17. decembra 2021. sproveli test u stvarnim uslovima vožnje, pri čemu je Tesla Model S sa njihovom baterijom umesto fabričke prešao put od Detroita do mosta Makinak i nazad, vozeći u proseku 88,5 km/h.

Isti automobil je takođe testiran u laboratorijskim uslovima, gde je sa punom baterijom "prešao" čak 882 milje (1.419 km) sa istom prosečnom brzinom, zahvaljujući idealnim uslovima (minimalno trenje, bez uzbrdica na putu i bez potrebe za usporavanjem i ubrzavanjem). U kompaniji One (Our Next Energy) navode da njihova baterija ima kapacitet od 203,7 kWh i visoku gustinu energije od 416 Wh/L, i da koristi veštačku inteligenciju za maksimiziranje radijusa kretanja.

Poređenja radi, Tesla Model S Long Range Plus je fabrički opremljen baterijom od 103,9 kWh koja nudi deklarisanu autonomiju od 405 milja (652 km).
Foto: One (Our Next Energy)
"Želimo da ubrzamo masovno korišćenje električnih vozila eliminisanjem straha kod ljudi od male autonomije u vožnji, koja sputava većinu potrošača danas. Sada smo fokusirani na dalji razvoj ove baterije kako bi ona bila spremna za korišćenje u automobilima", kažu u kompaniji iz Mičigena.

One (Our Next Energy) je osnovana 2020. godine i prema zvaničnom sajtu dobila je podršku od etabliranih kompanija, kao što su BMW i Ventures, Volta, Flex, Breakthrough Energy i Assembly Ventures.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: