Automobili

Četvrtak, 05.01.2012.

10:42

Volvo XC60 plug-in hybrid koncept

Volvo će na sajmu automobila u Detroitu 2012. predstaviti crossover XC60 u plug-in hybrid verziji. Za razliku od nedavno promovisanog hybrida V60 koji uz električni ima i dizel agregat, ovaj automobil pokretaće benzinski u saradnji sa elektromotorom.

Izvor: B92

Default images

Iako u švedskom proizvođaču naglašavaju da je reč o koncept vozilu, sasvim je izvesno da nećemo dugo čekati pre nego što se pojavi serijski XC60 plug-in hybrid.

Volvo XC60 plug-in hybrid koncept imaće četvorocilindrični turbopunjeni benzinski motor od 280 ks i sa obrtnim momentom od 380 Nm.
Benzinac će prenositi snagu na prednje točkove pomoću novog osmostepenog automatskog menjača, dok će, kao i kod hibridne verzije modela V60, elektromotor pokretati zadnju osovinu.

Električni motor imaće 70 ks, a biće napajan iz litijum-jonskih baterija kapaciteta 11.2 kWh.
Vozač će moći da odabere jedan od tri ponuđena moda vožnje: “Power”, “Pure” i “Hybrid”.

Hibridni sistem, ukupne snage od 350 ks omogućuje da Volvo XC60 od 0 do 100 km/h stigne za samo 5,8 sekundi, kada je izabran “Power” režim vožnje.
Izborom opcije “Pure”, vozilo će se kretati isključivo na električni pogon i toj varijanti moguće je preći 45 km dok se baterije ne isprazne.

U standardnom “Hybrid” modu ovaj Volvo XC60 koristiće oba pogonska agregata, prosečna potrošnja iznosi 2,3 litra na 100 km, uz CO2 emisiju od 53 g/km, a sa jednim rezervoarom može se preći i do 960 km.
U Volvou ističu da su ovim automobilom hteli da pokažu da je moguće značajno smanjiti potrošnju goriva i emisiju gasova, a da to ne utiče na performanse automobila i uživanje u vožnji.
Volvo XC60 plug-in hybrid koncept biće prikazan na predstojećem sajmu automobila u Detroitu, koji počinje 9. januara 2012. godine.

Više fotografija možete pogledati u našoj Galeriji

Volvo V60 plug-in hybrid u prodaji u 2012.

Vozili smo Volvo XC 60 D5 AWD Momentum

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: