Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Rekordu novosadske Betanije doprinela - korona

Najveće vojvođansko porodilište - novosadska Betanija, poslednjIh dana beleži rekorde po broju rođenih beba.

Izvor: RTV Novi Sad
Podeli
Ilustracija: D. Balšić
Ilustracija: D. Balšić

Pre šest dana, za 24 sata, svetlost dana ugledalo je 40 beba, a trend blagog porasta se, kako ističu u toj zdravstvenoj ustanovi, nastavlja i ovih dana.

Ohrabruje činjenica da u četvrtom epidemijskom talasu nemaju veći broj kovid pozitivnih trudnica i beba, prenosi RTV.

Četrdeset porođaja u toku 24 sata, Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine nije zabeležila u poslednjih 5 godina. Petnaestog septembra, ginekolozi i osoblje Betanije imali su pune ruke posla, na svet su doneli 18 devojčica i 22 dečaka.

"U ovom talasu korone KCV tačnije Klinika za ginekologiju i akušerstvo je prihvatila sve pacijentkinje kovid pozitivne, što je verovatno jedan od razloga zašto je došlo do porasta broja porođaja. Mi smo od početka ove epidemije porodili do sada 278 kovid pozitivnih pacijentkinja i rođeno je preko 300 beba iz ovih trudnoća", ističe Đorđe Ilić, upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV.

U Betaniji su u proteklom periodu pregledane i hospitalizovane 343 pacijentkinje, a četiri bebe su bile pozitivne, kaže upravnik Klinike i napominje da su majke i bebe otpuštene zdrave, zahvaljujući stručnosti ginekologa, neonatologa i anesteziologa, koji su radili uz poštovanje posebnih protokola.

"U ovom trenutku imamo 7 pacijentkinja kovid pozitivnih koje su bez neke simptomatologije", kaže Ilić, i dodaje da se pacijentkinje, trudnice koje su teže kliničke slike smeštaju u novootvorenu kovid bolnicu na Mišeluku, što im je značajno olakšalo posao.

U toj zdravstvenoj ustanovi se nadaju da će i nadalje u svojoj evidenciji imati manji broj kovid pozitivnih trudnica i beba, da će do kraja godine uspeti i da obore postojeći rekord, i da će time Novi Sad doprineti zaustavljanju neslavnog trenda bele kuge, po kojoj je Vojvodina poznata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.