Mops - odano, umiljato i razigrano društvo

Mops je vrlo inteligentan, umiljat i dobroćudan mali pas poreklom s Tibeta gde je pravio društvo budističkim sveštenicima.

Izvor: Index.hr

Ponedeljak, 10.02.2014.

08:50

Default images

Poreklo

Poreklo mu nije potpuno razjašnjeno, ali veruje se da vuče korene s područja Kine i Tibeta i da je delom potomak velikog tibetskog mastifa. U Evropi je postao popularan u 16. veku kada je postao omiljeni ljubimac engleskoga dvora, a u 18. veku proširio se po ostatku Evrope, a kasnije i sveta.

Izgled

Radi se o malom i zdepastom, ali čvrstom psu za pratnju. Ima ravnu njušku s mnogo nabora na čelu, izražajne oči i smotani rep. Krzno mu je kratko i mekano i može biti srebrne i svetlosmeđe boje ili boje marelice s crnom maskom na njušci i crnim ušima, ili potpuno crno.

Temperament

Ovo je zaista veliki pas u malom telu. Veseo je, nežan, razigran, inteligentan i vrlo empatičan. Kada mu govorite, često će vas pažljivo posmatrati i praviti izrare lica koji podsećaju na ljudske, zbog čega ćete imati utisak da razume svaku vašu reč.

Dobro se slaže s decom i drugim životinjama, vrlo je privržen vlasniku zbog čega ponekad može biti ljubomoran. Prilagodljiv je prostoru i načinu života vlasnika. Dobro će se snaći u stanu i u kući s dvorištem, i sa manje ili više aktivnim vlasnicima.

Nega i zdravlje

Zbog kratke njuške mogu imati problema s disanjem, posebno po vrućini. Treba im redovno čistiti nabore u kojima se skuplja prljavština pa može doći do infekcije. Takođe ih treba redovno četkati jer se linjaju, ali to ne oduzima mnogo vremena. Inače su relativno zdravi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: