Desetine hiljada ljudi i njegove pesme ispratile Olivera Dragojevića/ VIDEO

Na desetine hiljada Splićana oprostilo se večeras aplauzom, pesmom i bakljadom od pevača Olivera Dragojevića, čije je telo katamaranom sa splitske Rive prevezeno u rodnu Velu Luku na Korčuli, gde će sutra biti sahranjeno.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Youtube Printscreen
Foto: Youtube Printscreen

Posle mise u Crkvi Svetog Frane, pogrebna povorka u kojoj su bili članovi porodice i brojne kolege i prijatelji krenula je prema rivi, a hiljade građana napravilo je špalir i aplauzom odavalo počast preminulom pevaču.

Dok je povorka prolazila rivom, klapa je pevala Oliverove pesme, među ostalim, "Moj lipi anđele", "Cesaricu" i "Vjeruj u ljubav" i "Velu Luku".

Bakljadu su u čast preminulog pevača izveli i navijači fudbalskog kluba Hajduk iz Splita. Na zvoniku Svetog Duje Oliveru u čast zapaljeno je 70 baklji za 70 godina i spuštena je zastava s njegovim likom, preneli su lokalni mediji.

U poslednjem ispraćaju učestvovala su i dva broda Hrvatske ratne mornarice. Po isplovljavanju sa rive, za katamaranom su prema Korčuli isplovili i brojni brodovi uz zvuke sirena.

U Splitu je u prisustvu državnog vrha ranije održana komemoracija povodom smrti Olivera Dragojevića, a odlukom vlade širom zemlje državne zastave su spuštene na pola koplja.

Na komemoraciji u splitskom Hrvatskom narodnom pozorištu, uz članove porodice, brojne kolege i prijatelje, bili su i predsednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković, kao i ministri odbrane Damir Krstičević i kulture Nina Obuljen Koržinek.

Vlada Hrvatske u ponedeljak je, na inicijativu premijera Andreja Plenkovića, donela odluku da utorak, 31. jul, proglasi Danom saosećanja.

Po odluci Vlade, na svim zgradama u kojima su smeštena tela državne vlasti i tela jedinica lokalne i regionalne samouprave zastave su istaknute na pola koplja, a za razliku od Dana žalosti, nisu otkazane ranije planirane priredbe. Prvi put se u Hrvatskoj na taj način nekome odaje počast.

Oliver je proglašen i počasnim građaninom Splitsko-dalmatinske županije. Velikan hrvatske muzike, Oliver Dragojević umro je u nedelju u 71. godini.

strana 1 od 32 idi na stranu