Jug Radivojević režira mjuzikl po Bajaginim pesmama

Pozorište na Terazijama slavi 70 godina od osnivanja, a kruna jubileja, kako su najavili danas na konferenciji, biće premijera mjuzikla "S druge strane jastuka" po pesmama Momčila Bajagića Bajage, u režiji Juga Radivojevića, a po tekstu Stevana Koprivice.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Bajaga je izrazio veliko zadovoljstvo što će ponovo raditi sa Pozorištem na Terazijama, nakon što je komponovao za mjuzikl "Ženidba i udadba".

"Čast mi je što sam baš ja taj domaći autor koga su izabrali. Ovo će biti timski rad, Koprivica je napisao tekst, a ja ću se potruditi da odaberem najbolje pesme koje će ići uz to. Srećan sam što će orkestar biti uživo, te će biti zaista veličanstveno", kazao je Momčilo Bajagić i najavio da je planirano da se mjuzikl nađe pred gledaocima u aprilu sledeće godine.

Direktor pozorišta Aleksandar Ðaja podsetio je na dugu istoriju teatra i uspeha tokom 70 godina postojanja.

"Trudićemo se da zadržimo status pozorišnog glamura i spektakla. Ponosni smo na cifru od 286 premijere koliko smo imali do sada", kazao je između ostalog Ðaja.

Profesor Univerziteta umetnosti Svetozar Rapajić govorio je o nastanku Pozorišta na Terazijama i prvih 20 godina kada su repertoar činile pretežno komedije i operete.

''Osnovano kao Humorističko pozorište 23. decembra 1949. godine, krenulo je sa radom u improvizovanim okolnostima kao podstanar bioskopa ''Beograd'', a prva premijera bila je Nušićeva komedija Dr (1951). Pozorišna kritika i kulturna javnost tog vremena nije dočekala sa odobravanjem repertoar, već je nastavila ignorantski odnos prema onome što je ubrajano u ''lake'' pozorišne žanrove", kazao je Rapajić.

Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Fuzijom sa Beogradskim dramskim pozorištem 1959. godine stvoreno je Savremeno pozorište sa dve scene - na Terazijama i na Crvenom krstu.

"Savladavajući sve probleme i nedoumice koje je to spajanje proizvelo, postavljane su predstave koje se mogu smatrati prelaznim oblicima na putu ka velikom američkom mjuziklu. ''Oklahoma'' (1966) predstavlja prelomnu tačku na terazijskom repertoaru, a premijere koje su usledile ''Priča iz zapadnog kvarta''(1968) i ''Poljubi me Kejt'' (1969) samo su potvrdile ovu tendenciju okretanja ka muzičkom pozorištu", podsetio je profesor.

U martu 1975. godine doneta je odluka da se pozorišta razdvoje na Beogradsko dramsko pozorište i Pozorište na Terazijama.

"Danas Pozorište na Terazijama je jedino muzičko pozorište u regionu koje je dobilo licencu za izvođenje najpoznatijih svetskih naslova poput mjuzikala ''Čikago'', ''Cigani lete u nebo'', ''Kabare'', ''Briljantin'', ''Mamma Mia'', ''Fantom iz Opere'', naveo je Rapajić i zaključio da je posebna pažnja usmerena i na tradiciju postavljanja mjuzikla na domaći tekst ("Maratonci trče počasni krug", "Zona Zamfirova", "Mister dolar"...), a takav uspeh očekuju i sa novim "S druge strane jastuka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu