"Dani Zorana Radmilovića" od 14. do 22. oktobra u Zaječaru

Izvođenjem predstave "Audijencija i Vernisaž" nastale po tekstovima Vaclava Havela, a u režiji Božidara Ðurovića, 14. oktobra na sceni pozorišta "Zoran Radmilović" u Zaječaru biće otvoren pozorišni festival "Dani Zorana Radmilovića", najavili su danas organizatori na konferenciji za medije u beogradskom Ateleju 212.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U okviru programa pozorišnog festivala "Dani Zorana Radmilovića" publika u Zaječaru će biti u prilici da vidi ukupno devet predstava iz Srbije, Hrvatske, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Kine.

Predsednik stručnog žirija festivala Nebojša Bradić napomenuo je da festival prema programskom odrđenju ne pripada samo našem prostoru, već prelazi granice i odlično komunicira i sa drugim pozorišnim celinama.

"To je najveća poruka festivala i čini mi se da su programu predstave koje su imale izuzetan odjek u celom regionu. Atmosfera u na festivalu okuplja oko pozorišta čitav grad Zaječar", kazao je Bradić.

On je dodao da se specifičnost festivala ogleda u tome da će publika imati prilike da vidi nekoliko komada u produkciji nacionalnih teatara.

"Iz Banjaluke, Sarajeva, Sofije i Beograda dolaze nacionalni teatri i verujem da će se festival u Zaječaru naći na mapi najboljih pozorišnih smotri na prostoru nekadašnje Jugoslavije", rekao je on.

Predsednik Umetničkog saveta festivala i direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Željko Hubač kaže da je organizacija festivala bila skoro nemoguća misija jer je neke od predstava bilo jako teško dobiti.

"Raduje me gostovanje naših kolega iz Sarajeva, Zagreba, Sofije...To su izuzetno zahtevne predstave koje su važne za sadašnji pozorišni trenutak. Nema sumnje da će ovo biti najbolje izdanje festivala u protekle dve decenije i važno je da istaknemo mobilnost i entuzijazam ljudi iz Zaječara da to tako bude", rekao je Hubač i dodao da će prvo gostovanje predstave "Balkanski špijun" Narodnog pozorišta u Beogradu biti upravo na festivalu "Dani Zorana Radmilovića".

Osim te predstave i komada na otvaranju festivala, publika u Zaječaru će imati prilike da vidi i "Ustav republike Hrvatske" u produkciji kazališta "Kerempuh" iz Zagreba, zatim "Noćnu stražu" u izvođenju ansambla beogradskog Ateljea 212.

Narodno pozorište "Ivan Vazov" iz Sofije u Beograd dolazi sa predstavom "Vinovnijat", dok Zvezdara teatar gostuje u Zaječaru sa komadom "Korešpodencija". Iz Sarajeva na festival stiže Narodno pozorište sa predstavom "Kralj Lir", a nacionalni teatar iz Beograda predstaviće u Zaječaru sa predstavom "Balkanski špijun".

Narodno pozorište iz Banjaluke dolazi u Zaječar sa predstavom "Naši dani" dok je za kraj festivala 22. oktobra zakazan nastup folklorno-plesne grupe provincije Henan iz Narodne republike Kine.

U pratećem programu "Dana Zorana Radmilovića" našli su se Festival malih pozorišnih formi čije je otvaranje zakazano za 15. oktobar u Domu kulture Kotlujevac.

Istog dana u Radul-begovom konaku biće otvorena izložba dela Miloša Šobajića iz kolekcije Umetničke galerije "Radionica duše".

Pozorište

"Sa scene uvek siđem bolja nego što sam bila" VIDEO

Da su se karte sudbine drugačije složile, možda bismo o njoj danas govorili kao o čuvenoj pijanistkinji ili atletičarki. Ipak, sa devetnaest godina ona pravi prekretnicu u životu, upisuje Fakultet dramskih umetnosti, a nakon što je u naše domove ušla kao čuvena Čupka iz "Porodičnog blaga", više iz njih nije izlazila.

Pozorište sreda 31.10. 16:20 Komentara: 14
strana 1 od 11 idi na stranu