Robert Vilson: Bitef je prozor u svet

Američki reditelj i dramski pisac Robert Vilson istakao je sinoć da je Bitef neverovatan festival, koji je tokom svojih 50 godina pokazivao put i ostao prozor u svet.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

"Kada sam prvi put došao na Bitef 1971. nije bilo takvog festivala u SAD. On je okupljao ljude iz različitih zemalja, ljude različitog socijalnog, ekonomskog, političkog, estetskog begraunda. I nekim čudom je preživeo", rekao je Vilson Tanjugu uoči otvaranja beogradske manifestacije.

On smatra da Bitef čak danas mnogo važniji nego na početku i da je nastavio da bude prozor u svet. "Odrastao sam u Teksasu, nismo znali gde je Beograd, šta se dešava u Parizu, Brazilu ili bilo gde u svetu. Bili smo veoma izolovani, nikad nismo bili napadani, ne znamo za granice. Mlada smo nacija i nažalost nemamo festival kao što je Bitef, gde bi ljudi, recimo u Teksasu, Sent Luisu, Čikagu, San Francisku i drugim gradovima mogli da postanu svesni šta se dešava globalno.

I to je velika razlika između nas i ovoga što vi imate u svom gradu", rekao je Vilson. Kritičar rumnskog porekla sa pariskom adresom, Žorž Bani, ističe da je u vreme kada je on studirao, Bitef bio najvažniji festival u ovom delu Evrope, na koji je dolazio da pogleda najvažnije predstave sa Zapada. Bani se u izjavi Tanjugu prisetio koliko mu je u profesionalnom radu značio Bitef, seća se i da je Jovan Ćirilov redovno dolazio u Pariz i sa njim se savetovao oko selekcije, da bi kasnije u novom selektoru festivala Ivanu Medenici prepoznao sebe i svoj "glas" iz mladosti.

Pored Vilsona i Bania, na večerašnjoj ceremoniji svečanog otvaranja jubilarnog 50. Bitefa okupili su se mnogi stvaraoci i kritičari koji su obeležili i pratili prethodne decenije beogradskog festivala. Publici su se poklonili kritičar Vladimir Stamenković, hroničar Bitefa iz Moskve Natalija Vagapova, reditelj Dušan Jovanović (Slovenija), glumica Ala Demidova (Rusija), kritičar Majkl Koveni (Velika Britanija), reditelj Dejan Mijač. Aplauze su dobili i reditelj Haris Pašović (BiH), reditelj Eimuntas Nikrošijus (Litvanija), koreograf Sonja Vukićević, reditelji Andraš Urban i Nikita Milivojević, zagrebački reditelj Borut Šeparović, dramaturg Biljana Srbljanović, koreograf Dalija Aćin i dramaturg Bojan Đorđev.

strana 1 od 8 idi na stranu