Festival za jubilej DAH Teatra

DAH Teatar u junu slavi jubilej, 20 godina svog postojanja i rada. Tom prilikom biće organizovani festival i konferencija - Prenošenje plamena od 11. do 18. juna.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2011.

14:09

Default images

Festival se sastoji iz festivalskog dela, panel diskusija, prezentacije i radionice koju će držati Genadij Bogdanov, direktni nastavljač tradicije Mejerholjda.

Radionica traje od 20. do 25. juna 2011. a više informacija o prijavljivanju za radionicu možete pronaći na www.dahteatarcentar.com/gostovanja/bogdanov.html ili ivana.milenovic@dahteatarcentar.com.

Prenošenje plamena je projekat čije su teme predavanje znanja u oblasti pozorišne umetnosti, susret generacija, važnost trajanja i kontinuiteta u kulturi jedne zemlje, a razmatra se i kako znanje u ovoj umetnosti, koje postoji samo u trenutku dok se izvodi, može da bude zabeleženo, preneto drugome i sačuvano za budućnost.

Pozvani gostujući umetnici predstavljaju najznačajnije umetnike iz generacije velikih pozorišnih mastera našeg vremena: Eudenio Barba i Odin Teatar, Danska, Piter Šuman i Bred and Papet Teatar, SAD, Jujackani, Peru, Džil Greenhal, Vels, Rena Mirecka, Poljska, Genadij Bogdanov, Rusija.

Ovo su umetnici i trupe koji su obeležili XX vek svojim umetničkim radom i čije delovanje još uvek traje i u XXI veku.
Genadij Bogdanov
Druga generacija pozvanih umetnika je generacija kojoj po radu i delovanju pripada i DAH Teatar: Teatar Labor, Nemačka, Teatret OM, Danska, Violeta Luna i Sekos i Mohados, Meksiko, Plavo pozorište, Srbija, Grenland Friteater, Norveška, Triklock Teatar, SAD, Sequencia Production Brazil, 7 Stages Teatar, SAD .

Treću generaciju predstavljaju umetnici i trupe koji na direktan ili indirektan način predstavljaju generaciju koja se nastavlja na našu, a koja je već prisutna na svetskoj teatarskoj sceni, generaciju otvorenoj za eksperiment i teatarski ekces: ArtSpot Production, SAD, Prodigal Teatar, Velika Britanija, Fragment Teatar, Švajcarska.

Pored prezentacije predstava navedenih umetnika i trupa, drugi važan segment ovog Festivala čini program pod nazivom:
-Konverzacije - konverzacija između umetnika koji pripadaju generaciji pozorišnih mastera i naših vodećih umetnika i teoretičara.
-Prezentacije projekata koji se bave teatrom i društvenim pojavama: teatar i aktivizam, teatar i izgradnja mira, teatar i duhovne discipline, teatar i socijalne promene, itd.
Više informacija o programu festivala, cenama, prijavljivanju i kupovini karata možete saznati na www.dahteatarcentar.com/AAfestival.html.

Treći deo festivala je 10. Internacionalna škola za glumce i reditelje DAH Teatra. Sa velikim uspehom, već 10. godinu, DAH Teatar drži intenzivni kurs glumačkog i rediteljskog usavršavanja uz primenu tehnika savremenog teatra. Školu vode Dijana Miloševic, osnivačica i rediteljka Dah Teatra, Maja Mitić, glumica i Sanja Krsmanović Tasić, glumica. Škola traje dve nedelje.

Informacije o prijavljivanju na ovaj kurs, koji će trajati od 28. juna do 9. jula, možete pronaći na www.dahteatarcentar.com/skola.html.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: