Grupa pisaca bojkotuje NIN-ovu nagradu: "O njoj odlučuju nekompetentni ljudi"

Uoči sutrašnjeg proglašenja dobitnika 66. NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman godine, grupa pisaca različitih generacija uputila je pismo javnosti pod naslovom "Bojkot NIN-ove nagrade".

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: depositphoto/olegkrugllyak
Foto: depositphoto/olegkrugllyak

Tekst pisma potpisalo je 18 pisaca, koji dovode u pitanje kompetentnost žirija i njegove kriterijume, kao i ideološku obojenost nagrade i romana koji se njome promovišu, pišu Večernje novosti.

U pismu se ocenjuje da ovogodišnji žiri ne ispunjava ni minimalni uslov da njegovi članovi sistematski prate savremeni domaći roman.

"U skladu sa tim, dobijen je i uži izbor od deset romana, koji, čast izuzecima, predstavlja tragikomični pokušaj da se poetička proizvoljnost promoviše kao idejni pluralizam, jalova politička korektnost kao slobodoumlje, a da se provincijalna, kolonijalna svest proglasi kosmopolitizmom", stoji između ostalog u pismu.

Potpisnici pisma od svojih izdavača zahtevaju da ne prijavljuju njihova dela za NIN-ovu nagradu, a od ovog i narednih "verovatno jednako spornih žirija" da ih neprijavljene ne uzimaju u obzir.

Među osamnaestoro potpisnika nalaze se dvojica ranijih laureata, akademik Miro Vuksanović i Vladimir Tabašević, a tu su, pored ostalih i Emir Kusturica, Vladimir Kecmanović, Slobodan Vladušić, Nikola Malović, Dejan Stojiljković, Ljubica Arsić....

Ime pobednika Ninove nagrade saopštiće u ponedeljak žiri kojem predsedava Teofil Pančić, a čine ga i Branko Kukić, Marija Nenezić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević.

U najužem izboru našli su se romani Milenka Bodirogića "Po šumama i gorama", Slobodana Tišme "Grozota ili...", Steva Grabovca "Mulat albino komarac", Ane Vučković "Jugoslav" i Saše Ilića "Pas i kontrabas".

strana 1 od 9 idi na stranu