Kultura / Knjige/Stripovi 0

"Živeo Kavandoli!": Strip izložba u čast tvorca "La Linee"

Velikom strip izložbom "Živeo Kavandoli!" u čast italijanskog animatora Osvalda Kavandolija, tvorca poznate "La Linee", danas će u starom bioskopu "Vojvodina" u Pančevu početi 3. Festival savremene umetnosti (Nova festival), koji se održava i u Beogradu i Kovinu, najavio je organizator udruženje "KomunikArt".

Izvor: Tanjug

Na izložbi učestvuje stotinu strip autora iz celog sveta, među kojima i desetak autora iz Srbije. Gosti na otvaranju biće Serđo Kavandoli, Osvaldov sin, Piero Tonin, nastavljač Kavandolijevog rada i najpoznati animator u Italiji danas, kao i Fusako Jusaki, poznata japanska strip crtačica i animatorka.

Njima će se pridružiti i domaći strip autori koji su stvarali u čast ovog velikog umetnika, i to Aleksandar Zograf (ujedno i selektor domaćeg programa), Wostok, Dragana Kuprešanin, Boris Stanić, Ana Petrović, Darko Dacović, Milan Simić, Marko Malk i Nikola Vitković.

U okviru pratećih programa izložbe, biće organizovano i nekoliko važnih i značajnih predavanja. Serđo Kavandoli će 4. oktobra pričati o svom ocu, njegovom radu i životu, kao i o njegovoj bogatoj kulturnoj zaostavštini, o kojoj on sada brine. U tome će mu pomoći Piero Tonin, strip crtač i animator mlađe generacije italijanskih strip autora, kog kritika smatra jednim od najpoznatijih nastavljača Kavandolijevog rada.

U utorak, 10, oktobra, dr Adam Crnobrnja iz Narodnog muzeja Beograda održaće predavanje "Skrivene priče svedenih formi". Posebnu celinu čini besplatan program u Beogradu, 12. oktobra od 10 sati, u prostorijama "Wireless Media", koji je osmislio Lazar Džamić pod nazivom "La Linea i marketing: Kako oživeti neživo".

U okviru serijala predavanja zainteresovani će moći da čuju izlaganja marketinških stručnjaka Borislava Miljanovića, Slavimira Stojanovića Futra, Slavoljuba Stankovića, glumca Mićka Ljubičića i Nordeus Tima.

Izložba se organizuje u okviru strip segmenta "Nova festivala", u partnerstvu sa Fondacijom muzeja industrije i rada (MUSIL) iz grada Breše i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, uz podršku Erste Banke i kompanije "Merkator". Osvaldo Kavandoli (1920 - 2007) rodio se u Madernu, u provinciji grada Breša, ali se još kao dete preselio u Milano. Godine 1938. počeo je da radi u fabrici Alfa Romeo kao tehnički crtač, ali je njegova strast prema slobodnom crtežu bila jasna - na pauzama je crtao karikature svojih kolega.

Narednih godina se približio animaciji radeći kao fazer (popunjava delove pokreta međufazama između početnog i završnog kadra) na jednom od prvih dugometražnih crtanih filmova napravljenih u Italiji, "Braća Dinamit" (Fratelli Dinamite), u proizvodnji "Pagot Filma" (1949). Početkom pedesetih godina osnovao je "Pupilandiju", malu kompaniju za proizvodnju lutka-filma u stop motion tehnici. Nastavio je da radi sa uglednim umetnicima i 1957. godine počeo dugogodišnju saradnju sa "Carosellom", koja je trajala do 1977. Kao već zreo umetnik, 1969. godine stvario je svog najpoznatijeg junaka, Mr Marka, nedugo zatim prozvanog La Linea.

Komentari 0
Čitajte
Pošalji komentar