Šerlok, Mileva, Albert i ćerka - misterija u Srbiji

Britanski pisac Tim Simonds napisao je novu avanturu čuvenog detektiva Šerloka Holmsa, koja će se pred čitaocima pojaviti u januaru 2014. godine, a bavi se misterioznom ćerkom naučnika Alberta Ajnštajna.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako je Tanjugu rekao autor, knjiga "Sherlock Holmes And The Mystery of Einstein's Daughter" (Šerlok Holms i misterija Ajnštajnove ćerke) rezultat je višegodišnjeg istraživanja i naučnog rada o Ajnštajnovoj vanbračnoj kćerki pod nazivom "A Vital Detail In The Story of Albert Einstein" (Ključni detalj u priči o Albertu Ajnštajnu).

Simonds podseća da je krajem 1903. godine Ajnštajnova vanbračna ćerka Liserl nestala bez traga u Srbiji kada je imala 21 mesec.

U romanu Holms navodi da su zvaničnici, sveštenici, monasi, prijatelji i rođaci beskrupulozno uništili svaki dokument sa njenim imenom. Pitanje je: zašto?

Roman je rađen na osnovu teorije da su Ajnštajn i njegova supruga Mileva Marić imali još jedno dete koje se rodilo u Novom Sadu 1902. Dete je rođeno godinupre nego što su se naučnik i Marićeva venčali.

Veruje se da je devojčica umrla od šarlaha, a moguće je i da je rođena sa ozbiljnim oštećenjem mozga.

Simonds je rođen u Londonu. Živeo je u Engleskoj i Keniji pre nego što je emigrirao u SAD. Školovao se u Nemačkoj i SAD, gde je na Univerzitetu Kalifornije diplomirao političke nauke.

Autor je nekoliko romana o Šerloku Holmsu, čuvenom detektivu ser Artura Konana Dojla.

Knjige/Stripovi

Gejmenov roman britanska knjiga godine

Britansku nagradu za knjigu godine dobio je Nil Gejmen (Neil Gaiman) za roman “The Ocean at the End of the Lane”, koji je publika izglasala kao najbolji u konkurenciji sa ovogodišnjim dobitnicima Nacionalne književne nagrade u deset kategorija.

Knjige/Stripovi nedelja 29.12. 10:22 Komentara: 6

Šta Srbija poseduje od vrednih knjiga?

Odeljenje posebnih fondova Narodne biblioteke Srbije obavilo je pionirski posao na polju zaštite kulturne baštine pripremivši listu starih i retkih knjiga koje dobijaju status "velikog značaja" na osnovu Zakona o retkoj bibliotečkoj građi. Status će steći sutra, kada odluka Upravnog odbora NBS bude objavljena u "Službenom glasniku".

Knjige/Stripovi sreda 25.12. 13:40 Komentara: 1
strana 1 od 27 idi na stranu