Šerlok, Mileva, Albert i ćerka - misterija u Srbiji

Britanski pisac Tim Simonds napisao je novu avanturu čuvenog detektiva Šerloka Holmsa, koja će se pred čitaocima pojaviti u januaru 2014. godine, a bavi se misterioznom ćerkom naučnika Alberta Ajnštajna.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako je Tanjugu rekao autor, knjiga "Sherlock Holmes And The Mystery of Einstein's Daughter" (Šerlok Holms i misterija Ajnštajnove ćerke) rezultat je višegodišnjeg istraživanja i naučnog rada o Ajnštajnovoj vanbračnoj kćerki pod nazivom "A Vital Detail In The Story of Albert Einstein" (Ključni detalj u priči o Albertu Ajnštajnu).

Simonds podseća da je krajem 1903. godine Ajnštajnova vanbračna ćerka Liserl nestala bez traga u Srbiji kada je imala 21 mesec.

U romanu Holms navodi da su zvaničnici, sveštenici, monasi, prijatelji i rođaci beskrupulozno uništili svaki dokument sa njenim imenom. Pitanje je: zašto?

Roman je rađen na osnovu teorije da su Ajnštajn i njegova supruga Mileva Marić imali još jedno dete koje se rodilo u Novom Sadu 1902. Dete je rođeno godinupre nego što su se naučnik i Marićeva venčali.

Veruje se da je devojčica umrla od šarlaha, a moguće je i da je rođena sa ozbiljnim oštećenjem mozga.

Simonds je rođen u Londonu. Živeo je u Engleskoj i Keniji pre nego što je emigrirao u SAD. Školovao se u Nemačkoj i SAD, gde je na Univerzitetu Kalifornije diplomirao političke nauke.

Autor je nekoliko romana o Šerloku Holmsu, čuvenom detektivu ser Artura Konana Dojla.

strana 1 od 27 idi na stranu