30 godina "Enciklopedije mrtvih" Danila Kiša

Enciklopedija mrtvih, jedno od najvažnijih dela Danila Kiša, objavljena je pre tačno 30 godina.

Izvor: Arhipelag Beograd
Podeli

Sačinjavajući zajedno sa "Grobnica za Borisa Davidoviča" novelistički ciklus u prozi Danila Kiša, "Enciklopedija mrtvih" oličava veliko finale jedne jedinstvene književne i životne avanture.

Prvo izdanje Enciklopedije mrtvih zajednički su objavili Globus iz Zagreba i Prosveta iz Beograda, kao desetu knjigu Dela Danila Kiša. Drugo izdanje Enciklopedije mrtvih objavila je Prosveta 1985. godine i od tada su na srpskom jeziku objavljene desetine izdanja ove knjige.

„Sve priče u ovoj knjizi u većoj ili manjoj meri u znaku su jedne teme koju bih nazvao metafizičkom; od speva o Gilgamešu, pitanje smrti jedna je od opsesivnih tema literature“, napisao je Danilo Kiš u „Post scriptumu“ uz priče iz Enciklopedije mrtvih.

Za Enciklopedija mrtvih Kiš je dobio „Andrićevu nagradu“ za najbolju knjigu priča.

Prvo strano izdanje Enciklopedije mrtvih objavljeno je 1985. godine na francuskom jeziku, u izdanju Galimara. Potom su usledila izdanja na holandskom, mađarskom, nemačkom, slovenačkom, španskom, portugalskom, italijanskom, švedskom, albanskom, engleskom, slovačkom, poljskom, turskom, hebrejskom, norveškom, grčkom, češkom, rumunskom, ukrajinskom, japanskom, makedonskom, bugarskom i kineskom. Na nekim od ovih jezika Enciklopedija mrtvih je u poslednjih trideset godina imala više izdanja, dok je na nekim od njih imala i više različitih prevoda.

U proteklih trideset godina Enciklopedija mrtvih postala je jedna od najčitanijih knjiga Danila Kiša. Ova knjiga se našla i u obaveznoj školskoj lektiri. Enciklopedija mrtvih je i jedno od najviše tumačenih Kišovh dela.

Govoreći da je Enciklopedija mrtvih „knjiga o ljubavi i smrti“ i „jedan potpuno metafizički koncept“, Danilo Kiš je polovinom osamdesetih godina u jednom intervjuu naglasio: „Hteo sam da tu knjigu priča gradim kao celinu, da ne kažem kao roman u kojem bi pripovetke bile poglavlja.“

Poslednjih godina dela Danila Kiša, uključujući i knjigu Enciklopedija mrtvih, objavljuje Izdavačka kuća Arhipelag.

Knjige/Stripovi

Festival "Čitam Čitaš" - trampom do prave knjige

„Čitam Читаш“ je tim ljubitelja čitanja, kulture i kulturnog nasleđa. Projekat su osnovale četiri studentkinje istorije umetnosti, koje su želele da ožive zgarište Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, a sada tim od 15 ljudi različitih profesija ima misiju promocije čitanja, čuvanja čitalačkog i obnove kulturnog nasleđa.

Knjige/Stripovi subota 19.05. 20:15 Komentara: 0

Šaperova priča o Idolima: O Divljanu, Krstiću i "Odbrani"

"Ljubav nema početak", piše u svojoj knjizi "Idoli i poslednji dan" (Kontrast izdavaštvo) Ana Marija Grbić (1987) u kojoj je sabrala svoje razgovore sa svim relevantnim akterima ljubavnog nastanka, zvezdanog uspona i bolnog raspada jedne od najznačajnijih pojava u istoriji ovdašnje muzike - VIS “Idoli”. O “Idolima”, ali i mnogo čemu još govore sami “Idoli”, njihovi gurui, povremeni saradnici, saputnici... Posebnu draž knjizi daje ispovest jednog od ključnih članova benda Srđana Šapera čije delove prenosi Blic.

Knjige/Stripovi četvrtak 17.05. 17:30 Komentara: 7
strana 1 od 552 idi na stranu