Srbija na Sajmu knjiga u Solunu

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković u prisustvu gradonačelnika Soluna i visokih zvanica otvorio je 9. Sajam knjiga u Solunu na kome je Srbija počasni gost i ukazao na važnost očuvanja i razmene kulturnih vrednosti.

Izvor: Tanjug
Podeli

Otvarajući Sajam knjiga ministar kulture je istakao važnost očuvanja i razmene najviših kulturnih vrednosti u vremenima krize, potvrdu prijateljstva Srbije i Grčke i primerima iz dela Ive Andrića pozvao grčke čitaoce na nova čitanja naših pisaca, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Delegaciju Srbije na Sajmu knjiga, koji je počeo sinoć, čini 16 pisaca, prevodilaca, književnih kritičara i teoretičara.

Među njima su Dušan Kovačević, Vida Ognjenović, Dragan Velikić, Vladislav Bajac, Svetislav Basara. Grčkoj publici prvi put se predstavljaju pesnikinja Tanja Kragujević, pesnikinja i prozni pisac Jelena Lengold, pesnik Zoran Pešić Sigma, prozni pisac Goran Petrović, pozorišni pisac Biljana Srbljanović, i prozni pisac Borivoje Adašević.

Na štandu Srbije biće predstavljeni i velikani srpke književnosti Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Ivan Gađanski, Danilo Kiš, Raša Livada i Milorad Pavić, kao i klasici srpske poezije iz Antologije balkanske poezije HEMUS (2006).

Predstavljanje Srbije prati izložba Muzeja grada Beograda "Ivo Andrić pisac i/ili dilomata", kao i radionice srpske književnosti u okviru Dečjeg kutka, a biće predstavljen i prevod na grčki knjige "Filosovske urvine prepodobnog Justina Popovića", izdanje Zadužbine Svetog manastira Hilandar.

Pre otvaranja Sajma knjiga ministar Marković boravio je u manastiru Hilandar gde se upoznao sa radovima na obnovi manastira izvršenim u periodu od njegove prethodne posete u septembru prošle godine do danas, kao i sa radovima koji predstoje.

Ministarstvo je za nastavak radova na zapadnom krilu Velikog konaka i radove na istočnom krilu Velikog konaka prema Konaku iz 1814. i ulazu u ovoj godini izdvojilo 50 miliona dinara.

Dodatnih 25 miliona dinara biće izdvojeno za nastavak radova na istočnom krilu Velikog konaka, završetak radova na ikonostasu iz 1635. godine i ikonama iz manastirske riznice, kao i nastavak radova na zidnom slikarstvu u crkvi Sv. Trojice na Spasovim vodama i radovima na celivajućim ikonama glavne crkve manastira Hilandar, dezinsekciju ikona i prostora u riznici.

Obnova Velikog konaka podrazumeva potpunu rekonstrukciju požarom uništenih delova, uz konstruktivno ojačanje i obnovu sačuvanih elemenata, tako da objekat po obliku odgovara onome kako je izgledao pre požara, ali i da funkcionalnom revitalizacijom prostora odgovara duhu aktuelnih i trajnih potreba Svetog manastira.

Knjige/Stripovi

„Homo-Ilijadi“ poslednji Orindž

Amerikanka Medlin Miler dobitnica je ovogodišnje nagrade "Orindž" (Orange) koja se dodeljuje za najbolju savremenu autorku romana na engleskom jeziku. "Ahilova pesma" je priča o antičkom heroju kog autorka vidi kao homoseksualnog romantika.

Knjige/Stripovi četvrtak 31.05. 15:57 Komentara: 2

Krleža u Srbiji, decenije pauze

"Nakon nekoliko decenija pauze, u Srbiji, u kratkom vremenskom roku, pojavljuju se tri knjige na različite načine posvećene Krleži", rekao je Marijan Čakarević na predstavljanju publicističkog dela Radovana Popovića "Krleža i Srbi" novog izdanja Krležinog romana "Na rubu pameti" i drame Rajka Lukača "Fajront na Gvozdu".

Knjige/Stripovi sreda 30.05. 18:15 Komentara: 3

Sve o D. Maksimović na jednom mestu

U Klubu - knjižari "Glasnik" u Beogradu 31. maja će biti predstavljeno kritičko izdanje "Celokupnih dela Desanke Maksimović" koju su zajedno objavili Zadužbina „Desanka Maksimović“, "Službeni glasnik" i "Zavod za udžbenike".

Knjige/Stripovi sreda 30.05. 16:01 Komentara: 0

Đaci u Srbiji zatrpani šundom

Školama u Srbiji se često nude knjige neproverenog sadržaja, đaci su zatrpani ponudama privatnika za različite kurseve i sportove, a ovih dana im se potura i knjiga pesama u kojoj se promoviše kockanje i zlouptrebaljava lik jednog našeg vrhunskog tenisera.

Knjige/Stripovi sreda 30.05. 11:53 Komentara: 22

Šijan predstavio knjigu o Gotovcu

Knjiga "Kino tom. Antonio G. Lauer ili Tomislav Gotovac između Zagreba i Beograda" reditelja i scenariste Slobodana Šijana, koju su kao suizdavači objavili beogradski Muzej savremene umetnosti i Hrvatski filmski savez iz Zagreba, predstavljena je u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

Knjige/Stripovi sreda 30.05. 11:11 Komentara: 2
strana 1 od 29 idi na stranu