Dorantes, Zenon, Kafizo i Pale na džez festivalu

Treće večeri 31. Beogradskog džez festivala u Domu omladine nastupiće zvezda španske muzičke scene David Penja Dorantes, američki saksofonista poreklom iz Portorika Migel Zenon, austrijska vokalna solistkinja Lia Pale i mladi italijanski saksofonista Frančesko Kafizo.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.10.2015.

10:34

Default images
Foto: YouTube Screenshot/Migel Zenon

Dorantes je mega zvezda u Španiji, njegovi spotovi na Jutjubu imaju i po nekoliko stotina hiljada pregleda, dobitnik je četiri statue "Hirardilja" (Oskar u flamenko svetu).

Potiče iz porodice istaknutih flamenko izvođača i studirajući klavir na konzervatorijumu u Sevilji, rano se zainteresovao za spajanja flamenka, džeza, klasičarskog impresionizma i avangardne muzike. Bio je među pionirima izvođenja flamenka na klaviru.

U projektu "InterAčion", sa perkusionistom Havijerom Rubalom i flamenko igračicom Leonor Leal, povezao je džez i flamenko emociju, muziku i ples, ritam i prepoznatljivu flamenko harmoniju.

Zenon je širom sveta uvažavan kao jedan od najuticajnijih i istinski revolucionarnih saksofonista svoje generacije.

Razvio je jedinstven izraz kao kompozitor i konceptualista, spajajući latino-američki folklor i džez.

U prošlogodišnjoj anketi kritičara časopisa "JazzTimes" izabran je za džez muzičara godine, a ove godine je proglašen najboljim altistom u anketi američkog Udruženja džez novinara.

Nova zvezda evropske i austrijske džez scene Lia Pale predstaviće beogradskoj publici svoj drugi album "My Poet's Love" sa originalnom muzikom na poeziju Rajnera Marije Rilkea i Hajnriha Hajnea.

Pale se novim izdanjem ponovo našla između džeza, kabarea i klasike, otvorenog za široku publiku, ali i intrigantnog za džez specijaliste.

Veče će zatvoriti talentovani italijanski saksofonista, Frančesko Kafizo, koji će sa svojim sekstetom "La banda" upoznati publiku sa spojem džeza i sicilijanske tradicije.

Početkom 2000-ih, Kafizo je, kao čudo od deteta, sa 14 godina nastupao po najvećim evropskim festivalima, gostujući u septetu Vintona Marsalisa.

Usledili su pozivi drugih američkih i italijanskih umetnika, prvi solo nastupi, albumi, nagrade, a sa 20 godina nastupio je u Vašingtonu na proslavi inauguracije Baraka Obame.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: