Srbija prvi put ima predstavnika na Međunarodnom bijenalu mozaika

Nedavno je u italijanskom gradu Ravena otvorena jedna od najznačajnijih svetskih izložbi mozaika, na kojoj je Srbija po prvi put imala svog predstavnika.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2017.

08:40

Srbija prvi put ima predstavnika na Međunarodnom bijenalu mozaika

U selekciju ovogodišnjeg Bijenala stručni žiri uvrstio je srpsku mozaičarku Anđelku Radojević, koja je tom prilikom predstavila jedan od svojih najnovijih radova, mozaik pod nazivom "Gea".

Anđelka Radojević (36) jedini je predstavnik iz ovog dela Evrope u istoriji Bijenala i selektovana je za takmičarsku izložbu GaeM (umetnici mlađi od 40 godina). Iz celog sveta odabrano je i javnosti predstavljeno svega 13 autora u spektakularnom istorijskom prostoru jedne od najvažnijih svetskih biblioteka - Classense.

Anđelkin mozaik izdvaja se po tehnici jer je u potpunosti izrađen od prirodnih materijala - kamena i veoma retkog kalcifikovanog drveta.

„Kada se u ne tako veliki grad severne Italije u jednom mesecu sjati nekoliko desetina hiljada ljudi, kada svi događaji budu propraćeni televizijskim i novinarskim člancima, a gradonačenik lično prisustvuje i otvara izložbe, onda to znači da je u pitanju kulturni događaj od velikog značaja ne samo za Italiju već celu Evropu i da su se za mene lično stvari 'skockale'", rekla je Radojević. "Kockice su moj život i drago mi je što se bavim tehnikom tako retkom i posebnom, a izuzetno mi je zadovoljstvo što imam priliku da na ovakvoj manifestaciji predstavim i svoju zemlju".
Gea, Anðelka Radojeviæ
Anđelka Radojević je diplomirana slikarka koja je specijalizirala mozaik na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti u klasi prof. Đure Radlovića. Radi i živi u Beogradu.

Bijenale mozaika u Raveni je najznačajnija, najveća i najpoznatija izložba modernog mozaika na svetu, a održava se u organizaciji Muzeja umetnosti grada Ravene pod pokroviteljstvom grada. Jubilarno deseto Bijenale posetio je veliki broj ljudi iz celog sveta koji su mogli da uživaju u do sada rekordnih 150 konferencija, izložbi i radionica... Izložba na kojoj učestvuje naša mozaičarka otvorena je 7. oktobra i trajaće sve do 26. novembra. Poslednjeg dana žiri će odabrati i dva najbolja rada mladih umetnika koji će biti nagrađeni specijalnom plaketom i vrednom novčanom nagradom.

Izabrana dela biće uvrštena u stalnu postavku Muzeja umetnosti grada Ravena i preći u trajni patrimonijum ovog italijanskog grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: