Zigmar Polke: Muzika nepoznatog porekla

Izložba jednog od najvećih nemačkih posleratnih umetnika Zigmara Polkea pod nazivom "Muzika nepoznatog porekla" biće otvorena sutra u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

Izvor: Tanjug
Podeli

Izložba jednog od najvećih nemačkih posleratnih umetnika Zigmara Polkea pod nazivom "Muzika nepoznatog porekla" biće otvorena sutra u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

Na izložbi će biti predstavljeno 40 gvaševa tog umetnika, slikara i fotografa nastalih tokom 1996. godine kao rezultat saradnje između autora i Instituta za veze sa inostranstvom, navodi se u saopštenju Muzeja savremene umetnosti.

Oslanjanje na specifično shvaćenu dripping tehniku, kao i stripski formulisan crtež upotpunjen duhovitim nazivima, osnovna su karakteristika izloženog ciklusa dela, koji predstavlja neku vrstu rezimea dosadašnjeg slikarevog rada.

Ovi radovi omogućavaju sagledavanje složenosti samog umetnika, njegove višeslojnosti kao i želje za eksperimentisanjem i širinom varijacija.

Radovi pružaju uvid u opus koji ima jedinstvenu poziciju na savremenoj umetničkoj sceni, a sam Polke spada u najznačajnije nemačke umetnike posleratnog perioda.

Zigmar Polke (1941-2010) je predstavnik evropskog pop arta i suosnivač pokreta kapitalistički realizam.

Bežeći sa porodicom pred Crvenom armijom iz Donje Šlezije stigao je 1945. godine u Istočnu Nemačku. Od 1953. on boravi u zapadnom Berlinu a potom u Diseldorfu, gde počinje njegovo zanimanje za umetnost.

Upisuje se na državnu akademiju gde mu, između ostalih, predaje i slavni Jozef Bojs. Godine 1963. zajedno sa Gerhardom Rihterom i Konradom Ligom osniva kapitalistički realizam, stilski pravac formulisan kao suprotnost mnogo poznatijem socijalističkom realizmu.

Prvu samostalnu izložbu imao je 1966. u Galeriji Rene Bloka u zapadnom Berlinu, posle čega počinje njegov prodor na evropsku umetničku scenu.

Od ranih 60-tih godina kada počinje da se bavi umetnošću, Polke istražuje složeni odnos između stvarnosti u slici i stvarnosti oko sebe, umetnosti i svakodnevnog života.

Stvaralaštvo Zigmara Polkea je direktan odgovor na američku estetsku dominaciju, kao i komentar na umetničku doktrinu zapadne civilizacije vođene konzumerizmom.

Tokom svog stvaralačkog veka, on je eksperimentisao sa velikim brojem stilova, tema i materijala, a poslednje dve decenije života bio je fokusiran na istorijske događaje i njihove savremene percepcije.

Dobitnik je brojnih nagrada uključujući i Zlatnog lava za slikarstvo na Bijenalu u Veneciji 1986.

Izložbu, koja će biti otvorena do 31. oktobra, realizovali su Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Institut za odnose sa inostranstvom iz Štutgarta i Gete Institut.

Likovno

"Dimenzija Novo Doba" u Uličnoj galeriji

“Dimenzija Novo Doba”, izložba stripova, plakata i ostalih dela autora okupljenih oko međunarodnog festivala nesvrstanog stripa “Novo Doba”, biće otvorena 3. oktobra (20h) u Uličnoj galeriji u Beogradu, u okviru programa 55. Oktobarskog salona.

Likovno ponedeljak 29.09. 12:58 Komentara: 0

Srpska umetnost na Viennafair-u

Na jubilarnom 10. izdanju Viennafair manifestacije, koja će se održati od 2. do 5. oktobra u Beču, savremena umetnost Srbije predstavlja se projektom udruženja Blockfrei - Nezavisna umetnost iz Srbije.

Likovno nedelja 28.09. 15:26 Komentara: 0

Kako smo upoznali "prave" veštice?

Pitajte svako dete sa Zapada da nacrta vešticu i gotovo svako će nacrtati sličnu predstavu - staricu sa kukastim nosem, šiljatim šeširom i metlom ili nagnutnom nad kotlom. Odakle ova predstava dolazi?

Likovno nedelja 28.09. 11:28 Komentara: 7
strana 1 od 15 idi na stranu