Umro umetnik Robert Raušenberg

Američki umetnik i jedan od velikana koji su obeležili 20. vek Robert Raušenberg preminuo je na Floridi u 82. godini, saopštila je 13. maja predstavnica za štampu galerije "Pejs" Vilderstajn Dženifer Džoj.

Podeli

Raušenberg se proslavio 50-tih godina prošlog veka, ponudivši svojim radovima alternativu dominantnom apstraktnom ekspresionizmu.

Usprotivio se tradicionalnoj ideji da se umetnik drži jednog medijuma ili stila i bavio se slikanjem, vajanjem, grafikom, fotografijom i performansima.

U svojim radovima kombinovao je svakodnevne predmete koje je pronalazio na ulici, pošto je smatrao da umetnost treba da odražava stvarni svet. Takođe, smatrao je da praktično svaki predmet ima umetnički potencijal koji se može iskoristiti.

Jedna od njegovih najpoznatijih akcija je "Obrisao sam crtež De Kuningov" iz 1953. godine, kada je ubedio Vilema de Kuninga da mu pokloni jedan od svojih crteža kako bi ga obrisao. Na podlozi, na kojoj su se još nazirali tragovi De Kuningovog rada, Raušenberg je stavio svoj potpis.

Tokom 1960-ih počeo je sve više da se bavi performansom i koreografskim komadima.

Bio je prvi američki umetnik koji je osvojio prvu nagradu na Bijenalu u Veneciji 1964. godine, a među prvima je i eksperimentisao sa interaktivnom elektronikom.

Robert Raušenberg rođen je 1925. u Port Arturu u Teksasu. Pre nego što se 1950-ih preselio u Njujork, studirao je u Kanzas Sitiju, u Parizu, kao i kod Jozefa Albersa na Blek Mauntin koledžu u Severnoj Karolini.

Na Floridu se preselio tokom 70-ih godina XX veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu