Film o Jasenovcu i NDH u Kinoteci

U okviru ciklusa "Vreme zločina", u Jugoslovenskoj kinoteci danas će biti prikazani dokumentarni filmovi o stvaranju NDH i logoru Jasenovac - "Jasenovac" Bogdana Žižića (1966), "Gospa - kraljica Hrvata" Krsta Škanate (1992) i "Krv i pepeo Jasenovca" Lordana Zafranovića (1983).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: wikimedia.org/Petar Milošević
Foto: wikimedia.org/Petar Milošević

"Kroz filmski program prisetićemo se nekih od najtamnijih stranica istorije našeg naroda i njegovog stradanja. To je dan kada je 10. aprila pre 75 godina osnovana Nezavisna Država Hrvatska, a jedan od simbola stradanja unutar te tvorevine jeste zloglasni logor Jasenovac", rekao je Tanjugu direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić uoči današnjih projekcija.

On je primetio da je za sedam decenija, koliko je prošlo od oslobođenja zloglasnog logora Jasenovac, snimljeno tek nekoliko filmova na tu temu - samo jedan igrani film "Deveti krug" iz 1960. koji je režirao France Štiglic i nekolicina dokumentarnih.

Najobuhvatniji je, prema Pantelićevim rečima, Zafranovićev film "Krv i pepeo Jasenovca", koji će biti prikazan danas, a na programu "Vreme zločina", koji se održava do 12. aprila, biće i film snimljen neposredno nakon oslobođenja Jasenovca 1945. godine - "Jasenovac" Koste Hlavata i Gustava Gavrina.

Na programu će se naći i film snimljen nakon raspada zajedničke zemlje, koji na drugačiji način posmatra celu tu problematiku.

"U pitanju je jedan od najzrelijih filmova koji se dotiče te teme, a to je ostvarenje našeg poznatog dokumentariste Krste Škanate, "Gospa - kraljica Hrvata", dodao je Pantelić.

On je podsetio da je program "Vreme zločina" počev od 6. aprila obuhvatio dokumentarne i dugometražne igrane filmove, kao i delove žurnala koje su snimili okupatori, a neki od njih spadaju među one koji su vrlo retko prikazivani.

"Mislim da izbor koji se prikazuje u Kinoteci na najbolji način stvara sliku o onome što nam je bila polazna ideja, a to je da podsetimo one koji se dugo nisu pozabavili stvarima koje nikako ne smeju da postanu prošlost, a u isto vreme da upoznamo one koji se do sada nisu susretali sa tim dokumentima vremena koji moraju da budu sačuvani za budućnost", naglasio je Pantelić.

Prvi deo programa "Vreme zločina" bio je u znaku filmova koji se bave samim početkom Drugog svetskog rata na teritoriji tadašnje Jugoslavije i nemačkim bombardovanjem Beograda.

Publika je mogla da pogleda ostvarenja: "Kada je nebo bilo crno nad Beogradom", "Slom Jugoslavije ili Rat na Balkanu", "Ruševine u centru grada nakon bombardovanja".

U ponedeljak, 11. aprila, na repertoaru su još filmovi "Djeca iz pakla" Suada Mrkonjića iz 1967. godine, film Gojka Kastratovića "Evanđelje zla" iz 1973, "Kula smrti - Stara Gradiška logor br. V" Vladimira Tadeja iz 1987, a 12. aprila biće prikazan film Zdravka Šotre "Braća po materi" (1988).

Film/TV

Ona je nova Lara Kroft

Švedska glumica, oskarovka Alisija Vikander, zauzeće mesto Andželine Džoli u ulozi pustolovke i arheologa Lare Kroft u novom nastavku filma "Tomb Raider", objavio je Los Anđeles tajms.

Film/TV petak 29.04. 13:08 Komentara: 16
strana 1 od 45 idi na stranu