Premijera filma "Bijelo dugme"

U sredu 30. marta, u Velikoj dvorani Doma omladine, biće premijerno prikazan dugometražni dokumentarni film Igora Stoimenova „Bijelo dugme“. Projekcija počinje u 21h.

Izvor: PR
Podeli

Ovaj dugometražni dokumentarni film bavi se najznačajnijim rok bendom u istoriji popularne kulture na ovim prostorima. Sudbina Bijelog dugmeta, nedvosmisleno je povezana sa sudbinom Jugoslavije.

Od svog nastanka 1974. godine, pa do velikog komercijalnog povratka u XXI veku, a sve praćeno globalnom popularnošću Gorana Bregovića, Bijelo dugme je bilo više od r’n’r benda. Sociološki, fenomenološki, kulturološki… ono predstavlja prekretnicu u istoriji popularne kulture ovih prostora.

Sama godina nastajanja Bijelog dugmeta (1974.) godina je velikih ustavnih promena; hapšenje Ipeta Ivandića zbog droge što je prvi skandal tog tipa u “ono” vreme; koncert kod Hajdučke česme najveći rock koncert održan na ovim prostorima; ploča ”Bitanga i princeza” prvi cenzurisani r’n’r album; ”Kosovska” prva rok pesma na albanskom jeziku; Vice Vukov, Mića Popovići i Svetozar Vukmanović prvi put su se zajedno našli na jednom mestu upravo na ploči Bijelog dugmeta; grupa se raspala u trenutku kada se raspadala i zemlja u kojoj su nastali…

Istorija Bijelog dugmeta, je zapravo baza preko koje se autor bavi najznačajnjim momentima poslednjih 16 godina postojanja Jugoslavije. Kroz stvaranje, svetle i tamne trenutke i raspad grupe, zapravo će ispričati priču o Jugoslaviji od 1974. do 1990. god.

Radne akcije, cenzura, Ustav iz 1974. godine, smrt Josipa Broza, podobni i nepodobni umetnici, demonstracije na Kosovu, susret Lijepe naše i Tamo daleko, droga i hapšenja, veliki koncerti, još veći filmovi, prvi nacionalistički sukobi, politički angažmani… tema su ovog filma.

Film je premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu.

Učestvuju: Goran Bregović, Zoran Redžić, Milić Vukašinović, Petar Popović, Raka Marić, Saša Lošić i mnogi drugi.

strana 1 od 66 idi na stranu