Ivan Medenica novi umetnički direktor Bitefa

Novi umetnički direktor Bitefa je pozorišni kritičar i teatrolog dr Ivan Medenica, na osnovu odluke Skupštine grada Beograda koja je osnivač Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala.

Izvor: Tanjug
Podeli

Medenica i selektorka Bitefa, rediteljka Anja Suša predstaviće novinarima već 29. oktobra koncept narednog, 50. Bitefa. Jubilarni festival biće održan u septembru 2016. godine.

Novi umetnički direktor Bitefa diplomirao je dramaturgiju 1995. godine, a doktorirao 2006. na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde radi na Katedri za teoriju i istoriju, predmet Istorija svetske drame i pozorišta.

Bio je selektor Sterijinog pozorja od 2003. godine, a zatim i umetnički direktor tog festivala. Medenica je pomoćnik generalnog sekretara Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara.

Objavljuje radove i kritike u stranim i domaćim glasilima. Na novoj funkciji nasledio je dugogodišnjeg umetničkog direktora i selektora Bitefa Jovana Ćirliova, koji je preminuo prošle jeseni.

Ostalo

Poljska odbila da izruči Polanskog SAD

Poljski sud u Krakovu odbio je danas da izruči slavnog poljskog režisera sa dvojnim, francuskim i poljskim, državljanstvom Romana Polanskog SAD da mu se sudi za silovanje 13-godišnje devojčice Samante Gjeli u vili američkog glumca Džeka Nikolsona u Holivudu pre skoro četiri decenije.

Ostalo petak 30.10. 14:36 Komentara: 27

Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914–1915

U organizaciji Arhiva Srbije i Istorijskog arhiva Valjevo, a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije g. Tomislava Nikolića, u Valjevu, u petak, 30. oktobra 2015. godine, u 16.30 časova, započeće program obeležavanja sto godina od Valjevske bolnice „Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914–1915“.

Ostalo petak 30.10. 11:19 Komentara: 0

Otvorena Živa biblioteka: "Ne ceni knjigu po koricama"

Živa biblioteka, čiji je cilj promocija ravnopravnosti i tolerancije, otvorena je danas u okviru Sajma obrazovanja ''Zvonce'' na Sajmu knjiga, a poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da je ove godine broj pritužbi, pristiglih instituciji na čijem je čelu, dupliran u odnosu na 2014. godinu.

Ostalo četvrtak 29.10. 14:23 Komentara: 1

Kulturna baština Srbije u digitalnoj biblioteci Evrope

Narodna biblioteka Srbije započela je proces uspostavljanja Nacionalnog agregatora za evropsku digitalnu biblioteku - Evropeanu, što će omogućiti da naša kulturna i naučna baština u digitalnoj formi budu vidljivije i dostupnije, a institucije povezane na novi način.

Ostalo sreda 28.10. 12:20 Komentara: 1
strana 1 od 44 idi na stranu