Neda Arnerić na Festu: Rukovodim se emocijama

Predsednica međunarodnog žirija glavnog takmičarskog programa na 43. Festu Neda Arnerić izjavila je danas da nije dobro da se umetnička dela međusobno takmiče, ali da je to praksa u celom svetu.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 28.02.2015.

21:03

Default images
Foto: Tanjug/ Sava Radovanovic

"Najradije bih to ukinula, ali još nismo pronašli pametniji način da skrenemo pažnju na neki film, sem da im dodeljujemo nekakvo prvo, drugo, treće mesto", rekla je poznata glumica na konferenciji za novinare u Sava centru.

Ona je napomenula da je već treći put u prilici da bude u žiriju, ali uvek u međunarodnom.

"Ne bih se usudila da procenjuem svoje kolege, koje dobro poznajem, a i samo bih stekla neprijatelje. Ovako mi je lakše kada je reč o stranim filmovima", dodala je ona.

Kako je istakla, i u životu i umetnosti rukovodi se isključivo emocijama.

"Mene će neka knjiga, slika, film ili poneti, zaneti, taknuti iznutra ili ništa ne vredi dobra forma, uglađenost bogatstvo, ako nema tog glavnog momenta - emocije. Time ću se rukovoditi i u ovom žiriju", najavila je Neda Arnerić.

Članica istog žirija, direktorka fotografije Elen Kuras iz SAD, koja se takođe bavi režijom i produkcijom, izjavila je da je teško privući pažnju publike na vredne filmove.

"Zato je značajno da postoje žiriji i nagrade. Kada neki film dobije nagradu, ljudi će ga gledati. Dakle, filmovi su vredni po sebi, a mi ćemo našim izborom da im pomognemo da dođu do publike", rekla je ona.

Članovi žirija su i glumica Debora Kara Unger iz Kanade, reditelj Liu Jie iz Kine, reditelj Đuzepe Pičioni iz Italije, kao i srpski reditelji Maja Miloš i Srdjan Dragojević.

U međunarodnoj takmičarskoj selekciji za "Beogradskog pobednika" u više kategorija nalazi se 15 filmova iz Engleske, Mađarske, Turske, Italije, Jordana, Grčke, Rusije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Gruzije i Čilea.

Nacionalna selekcija "Srpski film" na Festu ima 12 ostvarenja u konkurenciji za "Beogradske pobednike".

Film "Isceljenje" iz te selekcije danas su predstavili reditelj Ivan Jović, scenaristkinja Monja Jović, glumac Radovan Miljanić i direktor fotografije Pablo Fero. To je priča o pravoslavnom monahu, jednom dečaku i jednom dedi, a tema je opraštanje kao proces koji zavisi od unutrašnje, duhovne borbe pojedinca.

Film "Petlja" predstavili su reditelj, koscenarista, koproducent Milutin Petrović, koscenarista i glavni glumac Saša Radojević, glumica Ljuma Penov i producent Miodrag Medenica. Ovaj "susret Holivuda i evropskog andergraunda" posvećen je delu Ljubomira Šimunića, autora avangardnih filmova i fotografija.

Na konferenciji je predstavljen i film iz programa "Forum" - omnibus "Kvintet" grupe mladih autora iz više zemalja, koji ne žive u svojim domovinama, a saradnju su uspostavili u Kampu za talente na festivalu u Berlinu. Pitanje identiteta tema je ovog projekta, o kojem su govorili naša glumica koja živi i radi u Njujorku Jelena Stupljanin i reditelji Sanela Salektić i Ariel Šaban.

Inače, konferencija je počela obaveštenjem da se slavna glumica Milena Dravić oseća dobro, nakon sinoćnjeg incidenta kada je pala, ali i odmah ustala tokom primanja nagrade "Beogradski pobednik" na otvaranju Festa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: