"Beograd 2020" na korak do cilja

Projekat Beograd prestonica evropske kulture u 2020. godini, u veoma jakoj konkurenciji, nalazi se u samom vrhu kandidata za ovu prestižnu titulu o kojoj će Evropski parlament odlučivati u Briselu polovinom jula.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 27.06.2012.

15:47

Default images

Projekat "Beograd 2020" na čijoj promociji se vredno radi tri godine najvažniji je projekat u oblasti kulture u Beogradu i deo je zvanične strategije razvoja grada.

Projekat je i danas dobio podršku gradonačelnika Dragana Ðilasa koji se pre konferencije za novinare u Skupštini grada sastao sa članovima Odbora "Beograd 2020" koji su potom novinarima podneli izveštaj o radu za tri godine.

Predsednik Odbora Aleksandar Peković i članovi Marko Maršićević, Tatjana Pašić, Dejan Vasović, Petar Popović, Milica Grozdanić, Nebojša Babić i Nataša Gaćeša prezentovali su trogodišnji rad na projektu koji je ušao u samu završnicu jer se odluka Evropskog parlamenta očekuje na sednici 15.jula.

Bograd je prepoznat kao metropola istorije, umetnosti, ekonomije, multikulturalnosti, sporta, multikonfesionalnosti, prestonica zabave, grad čiji su građani i vlast opredeljeni da Beograd bude evropska prestonica kulture 2020.godine, rekli su oni.

Projekat "Beograd 2020" je na prvom mestu po opredeljenosti za projekat EPK što je Evropska komisija zvanično konstatovala i postavila na svoj sajt, a posebnu snažnu podršku pruzila je predsedavajuća za kulturu i obrazovanje Evropskog parlamenta Doris Pak.

Prema rečima Pekovića podrška građana se ove godine povećala za šest odsto i sada je ona rekordnih 80 procenata, takođe je i velika podrška medija, objavljeno je oko 2000 pozitivnih članaka u zemlji i svetu o ovom projektu.

Peković je istakao da projekat Beograd u postupku kandidature za evropsku prestonicu kulture bez podrške građana i medija ne bi imao pun smisao jer je njegova suština da je otvoren i izazovan koncept za veliki broj građana i organizacija u oblasti kulture, da se dobrobit od titule EPK tiče svih Beograđana.

Prema zvaničnom istraživanju Agencije za evropske integracije "Beograd 2020" je ocenjen kao najvažniji projekat sa evropskom perspektivom.

Organizacioni odbor "Beograd 2020" vredno je radio, održao je 28 sednica, putovalo se i lobiralo za podršku, do sada su potpisani partnerski sporazumi sa 15 gradova a radi se na potpisivanju sporazuma sa Parizom, Berlinom, Rimom, Bečom, Milanom, Budimpeštom i Liverpulom.



Projekat "Beograd 2020" aktivno je učestvovao u više od 50 različitih umetničkih, sportskih i naučnih projekata, potpisao sporazume sa Beogradskim univerzitetom i Univerzitetom umentosti u Beogradu, Slobodnim univerzitetom u Briselu, istraživačkim centrom Londona i brojnim institucijama, udruženjima i istaknutim stvaraocima.

Od 1975. godine do sada je titulu EPK ponelo 45 gradova i u svima njima na jedan uloženi evro vratilo se osam do deset evra, ovakav događaj u kulturi jednog grada može se porediti sa dobijanjem Olimpijade u sportu, kazao je Peković.

On je dodao da je za Beograd ta titula posebno značajna jer Beograd automatski postaje grad EU, stavljaju mu se na raspolaganje fondovi za razvoj kulture.

Projekat je i platforma za edukaciju mladih, nove publike i onih koji rade u oblasti kulture, transformacija kulturnog modela grada, rekao je Peković i dodao: Odbor je učinio sve što je mogao, sada je na Evropskom parlamentu da odluči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: