Ognjen Karadžić - Najbolji pesnik "Matićevih dana"

Mladom pesniku Ognjenu Karadžiću iz Beograda danas je u okviru tradicionalne kulturne manifestacije 33. "Matićevi dani" uručena književna nagrada "Matićev šal" za 2014. godinu za najbolju prvu objavljenu zbirku pesama.

Izvor: B92

Petak, 12.09.2014.

21:05

Default images

Karadžić je nagradu dobio za zbirku pesama "Prljave ljudske ruke" u izdanju Književne omladine Srbije. Nagradu je Karadžiću uručila direktor biblioteke Gordana Marković.

"Matićev šal" se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa, a dodeljuje se za prvu zbirku pesama, objavljenu između dve manifestacije, pesniku do 27 godina.

Obrazlažući odluku žirija, predsednik žirija i Udruženja književnik Srbije Radomir Andrić iz Beograda je istakao da je u Karadžićevim stihovima "zastrujala svest o neophodnoj promeni, koliko estetičkoj toliko i svih onih elemenata karaketrističnih za urbano društveno biće zahvaćeno trkom za što bržim sticanjem materijalnih dobara i marginalizacijom duhovnih dobara".

"Pesme Karadžića ne ostavljaju nas ravnodušnim, prevashodno zbog otklona patetike pred sagovornikom znanim ili imaginarnim, kada reči krenu za skrivenim smislom, za magmom lišenom licemernih svojstava, tipičnih u svakidašnjoj komunikaciji", istakao je Andrić.

Ova pesnička knjiga nosi u sebi dosta vremena podređenog očima mladih, ali prerano natopljena odblescima iluzornog sunca. Utoliko poseduje trag nadrealističkih opservacija i slika hvatanih Matićevim "pogledom iskosa", zaključio je Andrić.

U konkurenciji za nagradu bilo je više od 15 knjiga pesnika iz gotvo svih delova Srbije. "Matićevi dani" se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Skupštine opštine Ćuprija, a posvećeni su velikanu srpske književnosti, nadrealisti, akademiku i diplomati Dušanu Matiću (1898.-1980.), rođenom u Ćupriji 13. septembra.

Pre svečanog uručenja nagrade u Narodnoj biblioteci "Dušan Matić" u Ćupriji, koja se nalazi u rodnoj kući Matića, održan je "okrugli sto" na temu "Matićev pogled iskosa" u kome su uz domaće pisce, kniževne kritičare i novinare, učestovali i pisci iz Beograda: Radimir Andrić, Branislav veljković i Jeremija Lazarević.

U muzičkom delu programa učestovali su Jelena Stanojević, sopran i Jovan Stanojević, pratnja na harmonici. "Matićevi dani" su počeli 8. septembra, a završili danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: