Film o kaluđericama lezbijkama nije bogohuljenje, tvrdi reditelj

Reditelj Pol Verhoven, čiji novi film "Benedetta" detaljno opisuje seksualni odnos dve monahinje u 17. veku, odgovorio je kritičarima koji su njegov verski film nazvali "bogohulnim".

Izvor: B92

Četvrtak, 15.07.2021.

12:20

Film o kaluđericama lezbijkama nije bogohuljenje, tvrdi reditelj
Foto: Profimedia/Vinnie Levine

"Zapravo ne razumem kako zaista možete da budete bogohulni kada opisujete nešto što se zaista dogodilo - čak i ako je to bilo 1625. godine", rekao je Verhoven (82) tokom konferencije za štampu na 74. godišnjem filmskom festivalu u Kanu, gde je "Benedetta" premijerno prikazana u petak.

"Sve u filmu se, uglavnom, desilo. Mislim, naravno, malo smo promenili. Zašto biste govorili o bogohuljenju zbog nečega što se dogodilo pre 4.500 godina? Mislim da to nije u redu", dodao je on. Verhoven je "Benedettu" zasnovao na knjizi Džudit Si Braun "Neskromna dela - život lezbijske opatice u renesansnoj Italiji".

U jednoj od scena figurica Device Marije se koristi kao igračka za masturbaciju, što su kritičari ocenili kao "besplatno skrnavljenje". Drugi kritčari su naveli da Verhoven predstavlja "generalno bogohulni - ili možda samo humanistički? - stav prema dogmama Katoličke crkve", a "Varajeti" je sugerisao da je Verhoven verovatno odlučio da ispriča priču o Benedeti i njenoj ljubavnici Bartolomeji zbog njenog korišćenja verskih predmeta u seksualne svrhe, i da bi ga "mnogo zanimala priča Benedet Karlini da njeni izrazi u spavaćoj sobi nisu toliko kontroverzni".

Neki su cenili da je ovo navodno nepoštovanje, te je jedan od korisnika Tvitera napisao: "Najbolja stvar u vezi sa 'Benedetom', pored lezbijki, jeste bogohuljenje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: