Svet

Sreda, 02.09.2015.

15:21

Ako rade "na crno" imaju 30% veću platu

U državnim službama Francuske oko 50.000 ljudi radi "na crno", navodi se u izveštaju inspekcije finasija, pravosuđa i socijalnih pitanja.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock.com

Najviše ih je u francuskom Ministarstvu pravde gde radi 40.500 neprijavljenih službenika, prenosi AFP.

Kako se navodu u izveštaju, reč je, uglavnom, o prevodiocima, raznim ekspertima i medijaotorima čije su usluge svakodnevno potrebne. Oni su plaćani po satu i rade neprijavljeni.

U Ministarstvu pravde, kako saznaje AFP, tvrde da se takva situacija upravo razrešava.

U izveštaju se dodaje da Ministrstvo pravde samo nastavlja već ustaljenu praksu zapošljavanja saradnika "na crno" i da bi, ukoliko bi bila podneta kolektivna tužba, ministarstvo moralo da plati oko pola miliona evra odštete.

Individualne tužbe su već podnete, najveći broj od strane prevodilaca i sudskih tumača.

Iz Ministarstva pravde poručuju da je već doneta odluka da se primi u radni odnos 45 sudskih tumača, a da je predviđeno da početkom naredne godine bude rešen status i ostalih povremenih saradnika kojima ća se uplaćivati socijalno osiguranje.

U izveštaju se, međutim, dodaje, da će prijavljivanje onih koji rade "na crno", državu skupo koštati ali i same saradnike koji zbog neuplaćivanje socijalnih dažbina imaju 30 odsto veća primanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

14 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: