Kultura

Ponedeljak, 25.05.2015.

14:21

Radovi Bibina i Lukića u Švajcarskoj ambasadi

U petak, 29. maja 2015. godine u 19 časova u rezidenciji Ambasade Švajcarske biće otvorena izložba slika dvojice talentovanih mladih vizuelnih umetnika iz Srbije – Dragana Bibina i Borisa Lukića.

Izvor: B92

Default images
Boris Lukiæ

Kustos je švajcarski pisac i publicista David Laufer, koji ovom izložbom želi da skrene pažnju javnosti na izuzetan umetnički potencijal Srbije i mlade autore kao njene najbolje ambasadore u svetu.

Dragan Bibin je rođen 1984. u Zrenjaninu. Diplomirao je i završio master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izlagao je u Novom Sadu, Beogradu, Njujorku i Los Anđelesu, na samostalnim i kolektivnim izložbama. Dobitnik je Gran prija 46. Zlatnog pera Beograda. Zastupa ga galerija „Arcadia Contemporary“ u Njujorku.

Moj rad prožet je osećajem odsustva jer želim da uključim publiku u aktivno čitanje i proživljavanje mojih slika. Svako može u prostore koje sam ostavio da ugradi nešto od sopstevnih tumačenja, i ponekad se desi da to bude snažnije od onoga što je bila moja namera. Često slikam životinje, pre svega pse, jer preko njih govorim o opštem ljudskom stanju, našim strahovima, poteškoćama, anksioznostima. Ako emociju prikažem kroz reakciju životinje, osećam da se doživljava snažnije jer nije opterećena ličnim iskustvom i istorijom neke konkretne osobe.

Ova izložba mi je vrlo značajna jer pruža priliku da u Srbiji pokažem najnovije slike pre nego što ih nepovratno pošaljem u Njujork, galeriji koja me tamo predstavlja.

Boris Lukić je rođen u Sarajevu 1985. godine, a masterirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. U radu koristi brojna sredstva izražavanja: sliku, fotografiju, skulpturu, crtež, a ponekad i njihovu kombinaciju. Reference za njegove radove se jednako mogu pronaći u delima slikara poput Velaskeza i Kurbea, kao i u pop artu i kontra kulturi. Najviše se bavi prikazivanjem čoveka u savremenom svetu. Mešavina tradicionalnog i savremenog u njegovim slikama stvara snažna dela klasične forme, ali kontroverznog sadržaja. Imao je sedam samostalnih, a učestvovao je i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

O seriji slika koje će biti prikazane na izložbi, Lukić kaže: „U radu se ostvaruje pokušaj promišljanja umetničkog istraživanja savremenih vidova i pojavnosti ženskog tela u vizuelnoj kulturi i komunikaciji, kao i u društvenom delovanju. Dijahronijska perspektiva u prvom delu ističe važnost fenomena prikazivanja aktova kroz epohe i pravce u kojima se shvatanje i tumačenje prikaza nagog ljudskog tela tumačilo s obzirom na društveno-istorijski kontekst u kojem su najpoznatija dela ovog tipa nastala. Drugi deo je posvećen savremenom trenutku u kojem je nagost kao kategorija višeslojno opterećena različitim kovenvcijama društvene prihvatljivosti sa neizbežnim uplivima estetskih sudova u tumačenju savremenih umetničkih ostvarenja sa posebnim akcentom na feministički pokret koji pod okriljem umetničkog delovanja menja perspektivu društvenog delovanja žena u savremenom dobu.

David Laufer, kustos izložbe, je švajcarski pisac i publicista, a po vokaciji je istoričar. U periodu od 2001. do 2004. bio je saradnik Đinđićeve vlade u Ministrastvu kulture na projektu rekonstrukcije i sanacije Narodnog muzeja u Beogradu. Objavio je dve pripovetke, nekoliko eseja i sarađivao u pisanju više knjiga, a autor je brojnih članaka i kolumni koje su objavljene u Švajcarskoj, Francuskoj, SAD, Velikoj Britaniji i Srbiji. Sa porodicom živi i radi u Beogradu.

Laufer sa velikim uzbuđenjem govori o izložbi i naglašava da je ona tek prva u nizu, jer želi da nastavi da radi na promovisanju domaćih umetnika: „Ovom izložbom želimo da prikažemo kroz dva izuzetna primera šta sve mogu da ponude danas srpski umetnici. Ispred sebe imamo kombinaciju dva elementa koja čine vrhunsku umetnost: duboko značenje koje je praćeno perfektnom tehničkom realizacijom. Odabrali smo prostor rezidencije jer se na ovom događaju ne radi samo o umetnosti, već i o diplomatiji – tiče se slike Srbije u međunarodnoj zajedinici, a radi se i o biznisu, jer smatramo da su mladi umetnici jedan od najboljih srpskih prozivoda, jednako kada je reč o imidžu zemlje, kao i kada govorimo o pozicioniranju na umetničkom tržištu. Srbi i srpske vlasti mogu biti ponosni na tako briljantne ambasadore“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: