Kultura

Petak, 19.09.2014.

21:47

Izložba PTT muzeja kao omaž počecima radiofonije

Izložbom PTT muzeja "Talasi kulture, društvo napretka" u zgradi Radio Beograda, Pošta Srbije, u saradnji sa Radio-televizijom Srbije, obeležava 90 godina od emitovanja prvog radio programa u našoj zemlji.

Izvor: Tanjug

Default images

Kao što su poštanski servisi dostupni uvek i svuda, bez ikakvih ograničenja, tako su i radio talasi pristupačni svima, na svakom mestu i u svako vreme. Vođena tom sličnošću i univerzalnošću, Pošta Srbije je je izažla iz svog zdanja - PTT muzeja, u prestonički izlog u Hilandarskoj ulici, sa željom da što širem krugu građana ponudi raskošnu istorijsku sliku o počecima radiofonije i značajnoj ulozi Pošte, koja je i u ovoj oblasti dala važan doprinos, budući da je bila i ostala nosilac tehnološkog razvoja naše države, navedeno je u saopšstenju.

Izložba je simbolično otvorena u 19 časova, kada su na ovaj dan pre devet decenija, zahvaljujući inženjerima Ministarstva pošta i telegrafa, iz Beograda otišli prvi zvuci u etar, i trajaće do 19. oktobra.

Na fotografijama velikog formata postavljenim u izloge zgrade Radio Beograda, duž Svetogorske ulice i preko eksponata ljubitelji istorije mogu pratiti razvoj radiofonije i ključne momente u nastajanju Radio Beograda.

Takođe su izloženi radio-aparati domaće i strane proizvodnje, od kojih najstariji datiraju iz treće decenije 20. veka, kao što su radio-prijemnici "Konrath" (1928), "Philips" (1932) i "Telefunken" (1928), a u holu zgrade i panoi sa zapisima i dokumentima značajne istorijske vrednosti.

Prva emisiona stanica na Balkanu emitovala je radio-program na srpskom jeziku iz Beograda. Naime, na inicijativu Ministarstva pošta i telegrafa, i uz stručni nadzor njegovih inženjera Mihaila Simića i Dobrivoja Petrovića, 19. septembra 1924. godine iz studija u Knez Mihailovoj 42, preko odašiljača u Rakovici, emitovan je prvi probni radio-program u Srbiji.

Dvosatni koncert koji je uživo prenošen na talasnoj dužini 1650 metara, pripremio je direktor Opere Stevan Hristić, a izveli su članovi Drame i Opere narodnog pozorišta. Program je najavio inženjer pošte i telegrafa Mihailo Simić rečima: "Dobro veče gospođe i gospodo. Prvi koncert radio-telefonije beogradske stanice sad će početi..."

Zahvaljujući uspehu probnog programa, Ministarstvo pošta i telegrafa je dalo odobrenje da se od 1. oktobra emituje redovni radio-program. Utorkom, četvrtkom i subotom od 18.45 do 19.15 prenošeni su koncerti, čitane vesti, servisne informacije, reklame, vodostanje i berzanski izveštaji.

Odobrenjem redovnog emitovanja programa i određivanjem pretplatničke takse od strane Ministarstva pošta i telegrafa, beogradski radio se oglasio među prvima u Evropi.

Značajnu ulogu u razvoju radiofonije, ako ne i ključnu, ima Pošta uz resorno Ministarstvo pošta i telegrafa, jer je kao nosilac tehnološkog razvoja dala inženjere, neophodnu tehničko-tehnološku i logističku osnovu, pa čak i prvog spikera čime je obezbedila posebno mesto u novom vremenu - u epohi radija.

U svom časopisu "Telegraf, telefon", Pošta je objavljivala i edukativne tekstove sa savetima šta i kako ljudi treba da urade sa novim tehnologijama, te i kako da povežu radio-aparat.

Građani su prijavljivali svoje radio-aparate u poštama, tako što su popunjavali određene obrasce. Najviše pretplatnika bilo je među zanatlijama, činovnicima i trgovcima, a najmanje među studentima. Pošte su imale spiskove pretplatnika za svoja područja, naplaćivale su pretplatu i odgovarajuće takse, a jednom godišnje su formirale komisije za otkrivanje nelegalnog slušanja radio-programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: