Kultura

Četvrtak, 25.03.2010.

11:29

Šajtincu nagrada za životno delo

Nagrada za životno delo Borislavu Šajtincu biće dodeljena u utorak 30. marta.

Izvor: B92

Default images

Na svečanom otvaranju 57. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, u utorak 30. marta u Dvorani Kulturnog centra - Nagradu za životno delo Borislavu Šajtincu uručiće Vera Vlajić, autor animiranih filmova, predsednica Udruženja filmskih umetnika Srbije i prethodni selektor Festivala.

Vera Vlajić je još pre tri godine bila predlagač da Šajtinac dobije ovo visoko priznanje, a ove godine na ponovljen predlog od strane Janka Baljka i Miloša Paramentića - Odbor Festivala je doneo odluku o Nagradi za životno delo ovogodišnjeg Festivala.

Osim filmova proslavljenog animatora, karikaturiste i ilustratora, Festival će i ove godine izdavanjem monografije posvećene autoru obeležiti ovo značajno priznanje.

Program filmova dobitnika Nagrade za životno delo:
Izvor života (1969), 10’
Nevesta (1971), 8’ 30’’
Iskušenje (1971), 9’
Trijumf (1972), 7’
Nije ptica sve što leti/ Not Everything that Flies is a Bird (1978) , 9’
Ubica sa Monmartra/ Le tueur de Montmartre/ The Killer of Montmartre (2007), 50 min

Borislav Šajtinac rođen je u Melencima 1943. godine. Diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i na Akademiji lepih umetnosti u Parizu. Objavljuje crteže i karikature u zemlji i inostranstvu. Sa knjigom humorističkih crteža „Kažiprst” pojavio se 1965. godine. Radi ilustracije za mnoge knjige i počinje krajem šezdesetih godina da se bavi crtanim filmom. Debitovao je sa filmom „Analiza“ i još poznatijim delom „Izvor života“, koji je radio sa Nikolom Majdakom. Sledili su njegovi filmovi koji su nagrađeni na festivalima u Beogradu, Bilbau, Oberhauzenu, Krakovu, Anesiju, Čikagu, Tampereu, Mamajiju i Lokarnu. Intenzivno se bavi grafikom, i objavljuje knjigu „Privatni lavirint“. Crteže objavljuje u časopisima „Luj“, „Transatlantik“ i „Plejboj“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: