Kultura

Utorak, 06.11.2007.

00:00

Tamni lavirint - Lorens Darel

Radnja romana Tamni lavirint prati grupu Engleza koji, u potrazi za spokojem i ispunjenjem, kreću na krstarenje Mediteranom.

Izvor: B92

Default images

Njihovo putovanje iznenada se završava na Kritu – u lavirintu u kome je nekada živeo Minotaur.

Uhvaćeni u klopku usled iznenadnog odrona stena, samo neki od njih uspevaju da se izvuku; ostali ostaju zarobljeni u tami iz koje nema povratka. Ipak, probijajući se kroz lavirint, neki od njih će uspeti da na njegovom kraju, pod krovom sveta, pronađu novi život…

U Tamnom lavirintu, kao i u većini Darelovih romana, realističko pripovedanje prožeto je elementima alegorije, radnju odlikuje niz neočekivanih preokreta, a likovi su bogato i živo oslikani.

Prvi put objavljen 1947. godine pod naslovom Cefalu, da bi naredne godine bio objavljen pod naslovom Tamni lavirint, ovaj rani Darelov roman poseduje bogatstvo stila i moćan osećaj za ljudske sudbine što će svoj najbolji izraz pronaći u Aleksandrijskom kvartetu.

Izdavač: Laguna
Prevod: Borivoj Grezić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: