Kultura

Četvrtak, 27.06.2019.

10:44

Šijanu i Andriću podrška Bugarskog filmskog centra

Bugarski nacionalni filmski centar nedavno je obelodanio projekte koje će podržati u prvoj rundi ovogodišnjih konkursa tog tela, a među odabranima su i projekti novih filmova reditelja Slobodana Šijana i Radivoja Andrića.

Izvor: Tanjug

Šijanu i Andriću podrška Bugarskog filmskog centra
Foto: flash100/Depositphotos.com

Šijanov film "Budi Bog s nama" produciraju kuća "Gargantua Films" i producent Marko Paljić, hrvatski koproducent je "Maxima film", a tu su i crnogorska kuća "Artikulacija Film" i "Sirena Film" iz Češke.

U pitanju je film o Bošku Tokinu (1894-1953), vizuelnom umetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma, a po scenariju koji su napisali Biljana Maksić, Vladimir Mančić i Šijan.

Očekuje se da će Tokina tumačiti Miloš Biković, trenutno najpopularniji srpski glumac mlađe generacije. Projekat je učestvovao na marketima "Fest Forward" (specijalna nagrada žirija), "CineLink" u Sarajevu (specijalna nagrada žirija), Koprodukcionom marketu u Briselu i bio odabran za francusko-srpske filmske susrete 2017. godine.

Projekat filma "Budi bog s nama" do ovog terenutka podržali su i Filmski centar Crne Gore i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), kao i Slovenački filmski centar, a podrška je stigla i sa koprodukcionog marketa održanog u sklopu Pulskog filmskog festivala prošlog leta. Bugarski nacionalni filmski centar je projekat ovog srpskog filma podržao u iznosu od 90.000 evra, a bugarski koproducent je kuća "The Choućkov Brothers".

"Leto kada sam naučila da letim" u režiji Radivoja Andrića je adaptacija istoimenog romana Jasminke Petrović, pisac scenarija je Ljubica Luković, a producenti Maja Popović i Milan Stojanović (SENSE Production).

Priča filma prati jedanaestogodišnju Sofiju, pred kojom je naizgled dosadno letovanje sa dve babe. Ipak, prvi poljubac, pomirenje sa otuđenom porodicom i suočavanje sa smrću će ovo leto na idiličnom jadranskom ostrvu pretvoriti u neprocenjivo i nezaboravno iskustvo.

Projekat "Leto kada sam naučila da letim" je uz izrazito pohvalnu recenziju podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje razvoja scenarija, a razvijan je kroz program "Film Teep" u Rumuniji, kao i kroz učešće producenta Maje Popović u programu "EAVE Producers Workshop".

Predstavljen je i na koprodukcionim marketima i forumima u Amsterdamu i Varšavi, a tu je i zvanična podrška Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC). Ovaj film je izborio i za podršku programa MEDIA - Kreativna Evropa, a Bugarski nacionalni filmski centar je opredelio 112.437 evra i bugarski koproducent je "Art Fest". U obrazloženju konkursne komisije FCS-a navedeno je da "jasno žanrovski i stilski profilisana, sigurnog autorskog rukopisa, ova adaptacija romana Jasminke Petrović u sebi ima sve kvalitete vrhunskog porodičnog i dečijeg filma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: