Zdravlje

Petak, 17.03.2023.

08:20

Najčešći uzrok oštećenja mozga se može sprečiti: Uvedite u ishranu ključnu namirnicu

Osnove strukture i funkcija mozga postavljaju se još tokom trudnoće majke i u ranom detinjstvu deteta, a od izuzetne važnosti je ono što jedemo i pijemo svakog dana.

Izvor: Lepa i srećna

Najčešći uzrok oštećenja mozga se može sprečiti: Uvedite u ishranu ključnu namirnicu
Foto: Profimedia

Lekari kažu da o zdravom mozgu u starosti treba brinuti od najranije mladosti, ali i da nikad nije kasno da u njega počnemo da ulažemo više.

Tokom trudnoće, veoma je važna ne samo folna kiselina, koja je već skoro svima poznata, već i jod, koji je ključan za rad štitne žlezde. Tiroida igra ulogu u metabolizmu, ali određuje i rast i razvoj mozga fetusa. Zato Svetska zdravstvena organizacija navodi da je "manjak joda najvažniji uzrok oštećenja mozga koji se može sprečiti" i to u celom svetu.

U detinjstvu se nastavlja brzi razvoj mozga, za koji su neophodne omega-3 masne kiseline. Zato se savetuje redovna konzumacija ribe, kao i uzimanje ribljeg ulja. Nisu preporučljivi slatkiši ni slatka pića.

U odraslom dobu, takođe, treba voditi računa o količinama šećera i soli u ishrani. Korišćenje prerađene hrane koja je spremna za jelo čim je kupite u supermarketu dovodi do smanjenja važnih doza vitamina B3, B6, B12, D i E, kao i magnezijuma, selena i cinka koji su svi važni za funkciju mozga.

Istraživanja ukazuju da ovakva ishrana može biti povezana i sa povećanim rizikom od depresije i štetnim promenama u delovima mozga koji su "zaduženi" za učenje i pamćenje.

Dugoročne studije su dokazale vezu između kvaliteta ishrane i hipokampusa koji predstavlja centar za pamćenje u mozgu. Preporučuje se da se svakog dana pojede bar jedna porcija zelenog lisnatog povrća kao što su spanać, kelj, brokoli, kao i porcija mahunarki (pasulj, sočivo) i žitarica. Ukoliko ne dodajete mnogo šećera ili neki krem, kafa i čaj su, takođe, dobrodošli.

U poznoj starosti se povećava rizik od demencije, ali mnogo manje je to slučaj u zemljama kao što su Japan i Italija. To se povezuje sa ishranom u kojoj ima dosta ribe, povrća i fermentisanih namirnica kao što su kiseli kupus, kimči i jogurt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: