Srbija

Petak, 20.10.2017.

14:18

Radnici na crno nigde nisu dobrodošli

Neprijatna situacija u kojoj su se pre nekoliko dana našli državljani Srbije na privremenom radu u Slovačkoj ponovo otvara pitanje o angažmanu radnika u EU.

Izvor: Dnevnik

Radnici na crno nigde nisu dobrodošli
(Foto: Thinkstock)

Naime, u slovačkom gradu Šalu privedena su 23 državljana Srbije, dvoje nije imalo važeće putne isprave i uručeno im je administrativno rešenje o zabrani boravka u Slovačkoj u trajanju od godinu.

Privedeni srpski radnici imaju rok od sedam dana da dobrovoljno napuste Slovačku, a ukoliko to ne učine, biće pokrenut postupak readmisije.

I to je jedna od neprijatnih priča s ružnim epilogom s kojima se susreću radnici iz Srbije koji odlaze van granica naše zemlje da bi obezbedili egzistenciju. Poslednje dve godine put Slovačke je iz Srbije otišlo dosta građana, uz različita iskustva, a bilo je i potpisivanja peticije kojom se zahtevalo da radnci iz Srbije napuste tu zemlju. Ipak, radeći u fabrikama u nekoliko gradova u Slovačkoj, mesečno se može zaraditi od oko 500 do oko 900 evra, što je znatno više nego u Srbiji i što je mnogima motiv da se odluče na taj korak. Uz one koji to učine poštujući sve propise i zakone zemlje u kojoj se zapošljavaju, nažalost, bilo je i ima i onih koji to ne čine, i to najčešće na svoju štetu.

Istini za volju, treba reći da je radnike iz Srbije put Slovačke uz obezbeđen posao, vodilo nekoliko agencija za zapošljavanje. Poneke su, uz posao, obezeđivale i smeštaj i put do grada u kojem će se raditi, a radnu i boravišnu dozvolu obezbeđivalo je malo njih pa su neretko srpski radnici u Slovačkoj radili bez potrebnih dokumenta, pre svega radne dozvole ili ona nije bila legalna, a ima i slučajeva da su radnici iz naše zemlje u Slovačkoj boravili daleko duže nego što su im obezbeđivala dokumenta.

Zbog nepravilnosti u radu, nekoliko agencija za zapošljavanje je zatvoreno, ali to ne znači da radnici iz Srbije ne idu u Slovačku. Na internetu i dalje ima veoma mnogo oglasa u kojima se traže radnici za poslove u Slovačkoj jer u toj zemlji nedostaje radne snage. Pri tome, za poslove koji se nude nije potrebna neka određena struka i veoma su traženi radnici iz zemalja koje nisu članice EU. Razlog je poptuno jasan – njihov angažman je za poslodavce daleko povoljniji nego da zapošljavaju radnike iz zemalja EU, a uz to, građani Slovačke, recimo, pokušavaju da nađu posao u drugim zemljama EU, gde su primanja viša nego u toj zemlji pa je i to razlog što u Slovačkoj rade građani Ukrajine, Srbije, Makedonije...

Slobodno se može reći da je odlazak radnika iz zemlje u inostranstvo pojava je koja nije karakteristična samo za Srbiju, naprotiv. Ipak, oni koji razmišljaju o tome treba da znaju da je za legalan boravak i rad u inostranstvu potrebno imati sva neophodna dokumenta jer u suprotnom posledice mogu biti zabrana boravka, proterivanje... Radnici iz Srbije su traženi na mnogim tržištima i mnogo je načina da se put radnog mesta u inostranstvu ode legalno, uz sve potrebne dokumenta, ali je sigurno da ima i onih koji ne prezaju od prevara, a da se to ne bi dešavalo, takve oglase jednostavno ne treba uzimati u obzir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

16 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: