Petak, 24.10.2014.

20:35

"Policija kršila ljudska prava"

Organizacija Amnesti Internešnal objavila je u izveštaju da je policija prekršila ljudska prava intervencijama na protestima u Fergusonu.

Izvor: B92

Default images

Skupovi, koji su počeli posle ubistva tamnoputog tinejdžera, su najpre bili mirni, da bi se potom demonstranti ušli u sukobe sa policijom.

AI ističe da su pripadnici policije bez razloga koristili gumene metke, suzavac i opremu za razbijanje demonstracija nad ljudima koji su mirno protestovali.

Organizacije je navela da je njena delegacija boravila u Fergusonu u periodu od 14. do 22. avgusta i da su u tom periodu prikupljene informacije.

Portparol policije u Sent Luisu Brana Šelman je komentarišući ove navode rekao da je policija imala jednu jedinu misiju u Fergusonu, “misiju spasavanja života“.

Direktorka istraživačkog tima Amnesti Internešnala Rejčel Vord istakla je da je upotreba oružja potpuno neopravdana.

“Ono se može koristiti kada postoji neposredna prednja, a zakoni države Misuri su u totalnoj suprotnosti sa međunarodnim standardima, koji policiji zabranjuju upotrebu oružja i navode je kao poslednje rešenje“, navela je Vordova.

U izveštaju AI se ističe da je ubijeni Majkl Braun bio nenaoružan i da nije moguće da je kao takav predstavljao opasnost po život policajca Darena Vilsona, koji je istražiteljima nedavno rekao da je pucao na 18-godišnjaka u samoodbrani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: