Utorak, 23.09.2014.

18:12

"Transparentnost slučaja Monstrum"

Makedonski ministar za pravosuđe Adnan Jašari je tražio da se u slučaju Monstrum uzmu u obzir dokazi i činjenice, te da postanu dostupni javnosti.

Izvor: Tanjug

Default images

Slučaj Monstrum je kolokvijalni naziv za brutalno ubistvo petorice Makedonaca 2012. godine, a za koje su na doživotne kazne zatvora osudjena šestorica Albanaca.

Presuda nije pravosnažna i o njoj treba da se izjasni viši sudska instanca.

"Kao ministar nemam pravo da razmatram zakonitost odluka ali na osnovu informacija koje sam dobio iz različitih izvora u svojim javnim izjavama tražio sam da zbog krajnje politizacije budu uzete u obzir dokazi i činjenice na osnovu kojih su donete te odluke i da se objave i to po mogućnosti javno", naveo je Jašari, a objavio je portal Tajm.

On je podsetio da je ministar postao na dan kada je objavljena presuda i da tada traži transparentnost dokaza i činjenica u drugostepenom postupku.

"Koliko sam obaveštem presuda pevostepenog suda treba da bude uručena kako bi zainteresovane strane mogle da ulože žalbu, pa zbog toga apelujem da drugostepena procedura u ovom slučaju bude što transparentnija, da svaka činjenica i svaki dokaz budu objawvljeni i dostupni široj javnosti kako bi i ovaj slučaj krenuo u željenom pravcu, rekao je Jašari za "Kohu",prenosi Tajm.

On je rekao da se o pitanju osamostaljenja i profesionalnosti sudstva još uvek raspravlja, i dodao da nikada nije izjavio niti će izjaviti da je makedonsko sudstvo nezavisno od političkih i poslovnih uticaja koji su u odredjenim slučajevima zainteresovani.

"U normativnom smislu menjamo zakone i postoji tendencija da podignemo stepen nezavisnosti, profesionalizacije ali i transarentnosti. Ali, ta tri segmenta značajna za sudstvo ne zavise sao od reformi", rekao je Jašari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: