Četvrtak, 17.04.2014.

07:24

Sastanak u Ženevi ostaje na planu

Sastanak u Ženevi posvećen ukrajinskoj krizi, uz učešće Rusije, Ukrajine, SAD i EU, ostaje na dnevnom redu, potvrdio ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin.

Izvor: Tanjug

Default images

Kako je javila ruska novinska agencija Itar Tas s, Čurkin je, na sednici Saveta bezbednosti UN, rekao da je cilj ženevskog skupa razgovor o načinima za izlazak iz krize u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, recept za rešenje krize bio bi rad na duboko reformisanom ustavu, na osnovu dijaloga svih regiona i političkih snaga, bez izuzetka.

To pitanje će biti u centru pažnje razgovora u Ženeva i takođe mora da bude glavni zadatak međunarodne zajednice, kada izražava zabrinutost zbog dešavanja u Ukrajini, rekao je Čurkin i dodao da ustavna reforma treba da bude realna, a ne "kozmetička".

Na Savetu bezbednosti Čurkin je izjavio da nepromišljeni potezi ukrajinskih vlasti, koja je pokrenula vojnu operaciju na istoku zemlje, nose opasnost od građanskog rata u Ukrajini.

"Oni koji su uzurpirali vlast u Kijevu kao rezultat državnog udara, sada su prešli na kurs ignorisanja legalnih zahteva naroda na jugoistoku i na protivustavno korišćenje oružanih snaga protiv sopstvenog naroda, bogohulno ih nazivajući banditama i teroristima", rekao je Čurkin.

Ruski izaslanik je, takođe, kritikovao izveštaj o situaciji sa ljudskim pravima u Ukrajini objavljen juče u Ženevi i ocenio da je dokument jednostran i ispolitizovan.

Čurkin je istakao da izveštaj UN nije uspeo da posveti dužnu pažnju problemu rastućeg nacionalističkog raspoloženja i primetio da unjemu "ništa nema o žalbama na etničku mržnju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: