Nedelja, 28.04.2002.

20:00

LITURGIJA U PRISTINI

Izvor: B92

Default images
Prvi put od dolaska medjunarodnih snaga na Kosovo, u nedelju je u crkvi Sveti Nikola u Pristini odrzana liturgija povodom hriscanskog praznika Cveti. Svetu arhijerejsku liturgiju u pristinskoj crkvi sluzio je episkop rasko-prizrenski vladika Artemije. On je za Radio B92 rekao da "narodu koji je ostao u Pristini treba dati malo utehe, pre svega molitvu koja mu je u ovom trenutku neophodna": "Nadam se da necemo cekati nove tri godine da se ponovo nadjemo u Pristini u crkvi, kao i da se nadamo da ce doci vreme kada ce se nasi prognani vracati u svoje stanove, jer to je buducnost Kosova i Metohije i buducnost SPC-a na ovim prostorima. Zajednicka molitva bila je velika uteha, izvor radosti za sve koji su bili prisutni u crkvi".

Pristinski paroh Miroslav rekao je za Radio B92 da liturgija predstavlja veliki dogadjaj za Srbe koji zive u Pristini: "Mi, pravoslavni Srbi u Pristini, smo presrecni jer nam je posle tri godine sluzio vladika Artemije. Ovde se svake nedelje, svakog praznika oglasavaju crkvena zvona, ali liturgiji prisustvuje po troje-cetvoro vernika. Sada je crkva bila puna, bilo je oko stotinu vernika". Otac Miroslav je naveo da su u crkvi u posljednje tri godine obavljena dva krstenja i jedno vencanje.

Ovoj liturgiji nisu prisustvovali Srbi iz Univerzitetskog naselja i JU programa, u kojima zivi oko 150 Srba, posto su im pripadnici KFOR-a otkazali pratnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

34 min

Podeli: