Sreda, 13.10.2021.

08:24

Amerikanci sastančili sa talibanima: "Pozitivan razgovor"

SAD i talibani imali su tokom sastanaka u Kataru produktivnu diskusiju o pitanju humanitarne pomoći Avganistanu, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Izvor: Tanjug

Amerikanci sastančili sa talibanima:
EPA-EFE/ AKHTER GULFAM

Američki zvaničnik je u utorak ove razgovore opisao kao uglavnom pozitivne i naglasio da su oni bili usmereni na pitanja bezbednosti i terorizma, prolaz za strane državljane i avganistanske saveznike SAD koji napuštaju zemlju, kao i na ljudska prava, prenosi Rojters.

Na dvodnevnim sastancima sa predstavnicima vlade talibana i administracije SAD u Dohi, učestvovali su zvaničnici američke obaveštajne zajednice i vladine Agencije za međunarodni razvoj (USAID).

"Delegacija je jasno stavila do znanja, kao što na tome stalno insistiramo, da će se o talibanima prosuđivati ne samo na osnovu njihovih reči, već i na osnovu njihovih postupaka", rekao je Prajs.

On je potvrdio da je poseban sastanak sa predstavnicima talibana na kojem su učestvovali zvaničnici Evropske unije i američke administracije održan u katarskoj prestonici u utorak.

Od kada su talibani preuzeli vlast u avgustu, Vašington je zamrznuo bilateralnu pomoć Avganistanu, ali je saopštio da i dalje pruža pomoć putem nevladinih organizacija.

Talibani su pozvali američku administraciju da se blokirane rezerve Avganistana u SAD stave na raspolaganje novoj vladi u Kabulu, kako bi se ublažila rastuća humana humanitarna kriza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: