Ponedeljak, 22.03.2021.

06:30

Šef diplomatije EU predstavlja izveštaj, a mi smo "tekuće pitanje"

Šef diplomatije EU Žosep Borelj informisaće ministre spoljnih poslova zemalja članica o rezulatatima posete Miroslava Lajčaka Beogradu, Prištini i Podgorici.

Izvor: Tanjug

Šef diplomatije EU predstavlja izveštaj, a mi smo
EPA/YVES HERMAN / POOL

Poseta specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka regionu biće predstavljena u okviru ministraskog pregleda "tekućih pitanja" i "poslednjih angažovanja EU na Zapadnim Balkanom".

Borelj će šefove diplomatija EU informisati i o situaciji u Venecueli, najnovimjim dešavanjima u Gruziji i Mjanamru.

Dve najznačajnije tačke na dnevnoim redu Saveta EU biće odnosi s Rusijom i Turskom.

Borelj će najpre ukratko predstaviti najnovija dešavanja u odnosima EU s Rusijom nakon brzog usvajanja sankcija prema odgovornim za hapšenje, krivično gonjenje i izricanje presude ruskom opozicionom političaru Alekseju Navalni.

Očekuje se i ministarska debata koja će poslužiti za uvod u stratešku raspravu o odnosima EU i Rusije planiranu za samit EU 25. i 26. marta.

Uoči Evropskog saveta od 25. i 26. marta 2021. godine, ministri će imati stratešku raspravu o trenutnom stanju odnosa EU i Turske, a odnos će proceniti i u širem kontekstu nedavnih dešavanja u istočnom Mediteranu i u drugim regionalnim pitanjima.

Tokom sastanak Savetra održaće se i neformalna video konferencija sa Visokom komesarkom UN za ljudska prava Mišel Bašle, koja će se fokusrati na stanje ljudskih prava u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: