Svet

Sreda, 21.10.2020.

09:28

"Želimo da smanjimo zavisnost od Kine"

Nemačka želi da smanji zavisnost od svog drugog najvažnijeg izvoznog tržišta - kineskog.

Izvor: Poslovni.hr

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Trgovina između te dve izvozne i industrijske sile zadnjih godina je dovela do toga da je Kina postala Nemačkoj najvažniji neevropski dobavljač i njeno drugo najvažnije izvozno tržište.

Nemačke firme bi trebalo da se usmere i na druga azijska tržišta, pored Kine, kako bi bile manje zavisne od pojedinih lanaca snabdevanja koji su se u pandemiji pokazali ranjivima na prekide, rekao je nemački ministar ekonomije Peter Altmajer.

Altmajer ističe da je epidemija koronavirusa pokazala kako su lanci snabdevanja neretko jednostrani i izazivaju zavisnost od njih.

Pritom je aludirao na uska grla u snabdevanju nemačkog tržišta medicinskom opremom proletos, kada je Kina bila na vrhuncu pandemije, prenosi Poslovni dnevnik.

"Naravno da želimo da diversifikujemo naše lance snabdevanja", poručio je nemački ministar. Singapur i Južna Koreja mogli bi da ponude obećavajuće mogućnosti jer su se vrlo dobro nosili sa krizom izazvanom koronavirusom i u ranoj fazi vratili ekonomsku snagu, rekao je.

Trenutno, približno tri četvrtine nemačkog izvoza u Aziju odlazi u istočnu Aziju, od čega polovina samo u Kinu.

Iako je rast kineske ekonomije ubrzao na 4,9 odsto u trećem kvartalu, slabiji je nego što se očekivalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

21 h

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

4 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: