Petak, 29.11.2019.

15:14

Posle dva meseca nasilja na ulicama: Irački premijer podneo ostavku, demonstranti slave

Irački premijer Adel Abdul-Mahdi izjavio je da će predati svoju ostavku parlamentu, nakon čega su antivladini demonstranti počeli da slave na trgu Tahir.

Izvor: Tanjug

Posle dva meseca nasilja na ulicama: Irački premijer podneo ostavku, demonstranti slave
EPA-EFE/FILIP SINGER

Na tom trgu demonstranti su se okupljali skoro dva meseca.

Abudl-Mahdi je ovo izjavio za iračku televiziju, dan nakon što su snage bezbednosti ubile više od 40 demonstranata, a ubrzo nakon što je irački šiitski verski poglavar Ali al-Sistani upozorio na mogućnost građanskog rata i pozvao poslanike da povuku podršku vladi, javlja AP.

Abdul-Mahdi postavljen je za premijera pre nešto više od godinu dana.

Premijer je rekao da je "s velikom zabrinutošću slušao" Al-Sistanijevu propoved i doneo svoju odluku kao odgovor na njegov poziv i da bi "omogućio i ubrzao njegovo ispunjenje što je pre moguće".

Uprkos jučerašnjem krvoproliću, bezbednosne snage ubile su danas još tri demonstranta i ranile osam učesnika protesta, u južnom gradu Nasiriji, prenosi AP.

Na današnjoj propovedi u gradu Nadžaf, al-Sistani rekao je da bi parlament, koji je izabrao vladu premijera Adila Abdula-Mahdija, trebalo da razmotri opcije koje su mu na raspolaganju.

Al-Sistani je rekao da bi demonstranti trebalo da naprave razliku između onih koji mirno protestuju i oni koji pokušavaju da izazovu nasilje, nakon što je spaljena zgrada iranskog konzulata u Nadžafu.

Iračke snage bezbednosti ubile su u četvrtak najmanje 40 antivladinih demonstranata u Bagdadu i južnim gradovima Nadžafu i Nasiriji, a nasilje se nastavilo i danas.

Najmanje 400 demonstranata poginulo je od 1. oktobra, kada su hiljade Iračana izašle na ulice Bagdada
i pretežno šiitskih južnih provincija protestujući protiv korupcije, loših institucija i nedostatka radnih mesta. Snage bezbednosti koristile su bojevu municiju, suzavac i dimne bombe za razbijanje demonstracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: