Nedelja, 29.09.2019.

14:54

Asanžov otac tvrdi da on trpi torturu u zatvoru: Pati i psihički i fizički

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je podvrgnut svim vrstama torture u zatvoru Belmarš u Londonu, izjavio je njegov otac, Džon Šipton.

Izvor: Tanjug

Asanžov otac tvrdi da on trpi torturu u zatvoru: Pati i psihički i fizički
EPA/ANDY RAIN

U zatvoru čeka saslušanje na kojem će se odlučivati o njegovom izručenju Sjedinjenim Američkim Državama,

On upozorava da Asanž u zatvoru pati i psihički i fizički.

Šipton, koji će u ime svog sina primiti nagradu grupe za zaštitu uzbunjivača, kaže da je neobično to što je osnivač Vikiliksa u jednom od najzloglasnijih zatvora, uprkos pozivima Ujedinjenih nacija da bude pušten na slobodu.

On ocenjuje da su jedini koji u ovom slučaju krše zakon britanska vlada i Kraljevsko tužilaštvo, prenosi Indipendent.

"Poslednji put sam posetio Džulijana u avgustu. Bio je pomalo uzdrman i patio je od anksioznosti. Dosta je izgubio na težini. Intenzitet njegove terapije je porastao tokom prošle godine. To je veoma uznemirujuće", kaže Asanžov otac i ističe da je on podvrgnut svim vrstama torture.

Organizacije za ljudska prava izrazile su zabrinutost zbog dužine vremena koje Asanž provodi zatvoren, uključujući vreme koje je proveo u ambasadi Ekvatora u Londonu.

Nils Melcer, specijalni izvestilac UN za torturu osudio je u maju zatvaranje Asanža, kao i njegovo "namerno, koncentrisano i trajno zlostavljanje".

Asanž, koji je u zatvoru zajedno sa nekim od najvećih britanskih kriminalaca, suočava se sa kaznom zatvora od 175 godina, prema optužnici Vašingtona.

On se tereti po 18 tačaka optužnice u SAD, uključujući špijunažu.

Većina navoda iz optužnice odnosi se na rad Vikiliksa, sajta na kojem su objavljena tajna dokumenta i depeše, uključujući više od milion poruka koje je otkrila obaveštajna analitičarka Čelsi Mening.

Ročište pred sudom u Londonu na kojem će biti odlučeno o njegovom izručenju zakazano je za februar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: