Petak, 14.06.2019.

23:25

Demokratska stranka u Moldaviji napustila vladu da okonča političku krizu

Tehnička vlada u Moldaviji predvođena Demokratskom strankom na čijem čelu je oligarh Vlad Plahotnjuk, saopštila je da se raspušta.

Izvor: Beta

Demokratska stranka u Moldaviji napustila vladu da okonča političku krizu
Ilustracija: Depositphotos/frimufilms

Time je, posle nedelju dana otpora, prihvatila da prepusti vlast novoj vladajućoj proruskoj i proevropskoj koaliciji.

"Ućićemo u opoziciju", rekao je u televizijskoj izjavi potpredsednik Demokratske stranke Vladimir Ceborari, optužujući koaliciju da odbija dijalog, prenosi Frans pres.

Moldavija je zapala u političku krizu od parlamentarnih izbora u februaru na kojima nije izabrana jasna većina u Parlamentu.

Situacija je postala posebno konfuzna prošlog vikenda kada je formirana koalicija proruskih i prozapadnih partija, koju podržavaju i Moskva i Evropljani, da bi se zajedn suprotstavili moćnom oligarhu Vladu Plahotnjuku, na čelu Demokratske stranke. Plahotnjukove pristalice pokušale su da zadrže vlast uz podršku Ustvnog suda koji je suspendovao predsednika Igora Dodona, raspustio parlament i sazvao prevremene izbore.

Medjutim Dodon je u utorak poništio raspuštanje Parlamenta doprinoseći sukobu izmedju dve vlade od kojih svaka tvrdi da je legitimna, vlada Pavela Filipa, na vlasti od 2015. i vlada koju je parlament imenovao u subotu sastavljena od Socijalističke partije Igora Dodona i saveza ACUM Maje Sandu.

Dve rivalske političke struje tvrdile su da su na vlasti i jedna drugu optuživale za uzurpaciju vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: