Nedelja, 10.02.2019.

19:29

AP: Pompeo u C. Evropi, glavna tema uticaj Kine i Rusije

Američki državni sekretar Majk Pompeo stiže sutra u višednevnu posetu Centralnoj Evropi.

Izvor: Tanjug

AP: Pompeo u C. Evropi, glavna tema uticaj Kine i Rusije
Foto: Tanjug/AP/Harnik

Agencija AP ocenjuje da će na vrhu njegove agende biti zabrinutost SAD zbog rastućeg uticaja Kine i Rusije u tom regionu.

Američki zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni, kažu da će Pompeo o ovoj problematici razgovarati u Mađarskoj i Slovačkoj tokom posete ovim zemljama u ponedeljak i utorak.

Ti neimenovani zvaničnici navode da će američki državni sekretar tamošnjim liderima snažno ukazati na značaj suzbijanja napora Kine i Rusije da te zemlje udalji od Zapada, piše AP.

Pompeo će, kako se očekuje, razgovarati i o oslanjanju Centralne Evrope na ruske energente, kao i o prisustvu kineske visokotehnološke firme "Huavej".

Ovi američki zvaničnici želeli su da ostanu anonimni pošto nisu ovlašćeni da javno govore o Pompeovoj poseti. Osim Slovačke i Mađarske, Pompeo će posetiti Poljsku, Belgiju i Island.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: