Sreda, 17.10.2018.

00:12

"Hrvatska manjina je veoma značajna nijansa u društvu"

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da je hrvatska manjina "veoma značajna nijansa" u društvu.

Izvor: Beta

"U širokom nacionalnom, konfesionalnom i kulturnom spektru, koji nazivamo skladom vojvođanskih različitosti, hrvatska nacionalna manjina je izuzetno važna nijansa i to nije samo politička fraza, već iskreno i trajno opredeljenje Pokrajinske vlade i izraz demokratičnosti društva u kojem živimo", rekao je Mirović na obeležavanju praznika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, Dana rođenja bana Josipa Jelačića.

Dodao je da Pokrajinska vlada, kroz svoje mehanizme, pruža značajnu podršku očuvanju i razvoju identiteta hrvatske manjine u celini.

"Pokrajinska vlada izdvaja značajna sredstva za funkcionisanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao i za kulturno stvaralaštvo i izdavaštvo na hrvatskom jeziku i sa tim ćemo nastaviti i u budućnosti, u značajnije većem obimu", kazao je Mirović i dodao da su povećana i godišnja izdvajanja za nedeljnik na hrvatskom jeziku "Hrvatska riječ".

On je podsetio da je ove godine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu otvoren Lektorat za hrvatski jezik i istakao zadovoljstvo radovima na obnovi rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, koja će biti ustupljena Hrvatskom nacionalnom veću, za šta je Srbija izdvojila više od pola miliona evra.

"Položaj pripadnika hrvatske manjine u Srbiji, odnosno srpske manjine u Hrvatskoj od ključnog je značaja i zato je važno da radimo više na onom što nas spaja i da tražimo nove puteve saradnje", rekao je Mirović.

Svečanosti, koja je održana u Sportskom i poslovnom centru "Vojvodina" (Spens) u Novom Sadu, prisustvovali su i ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota, predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić, predstavnici konzulata Hrvatske u Srbiji, Grada Novog Sada i Grada Zagreba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: